En prognos över korttidsuthyrningar av bostäder i Sverige visar att korttidsuthyrningsmarknaden under sommaren 2022 kommer omsätta nästan en miljard.

ANNONS

Under pandemin ökade korttidsuthyrningarna av bostäder kraftigt. Sweco har, på uppdrag av Fastighetsägarna, tagit fram en prognos för korttidsuthyrningar av bostäder sommaren 2022 och den visar att i år verkar bli ett rekordår.

Enligt prognosen har korttidsuthyrningar av bostäder klarat pandemin bättre än hotellnäringen och i sommar ser återhämtningen för korttidsuthyrningen av bostäder ut att bli bättre än hotellens.

Två tredjedelar av campingmarknaden

Prognosen visar att korttidsuthyrningsmarknaden kommer omsätta nästan en miljard under de tre sommarmånaderna 2022. Det kan exempelvis jämföras med Sveriges campinganläggningar som innan pandemin, under sommaren 2019, omsatte cirka 1,5 miljarder kronor.

”Att korttidsuthyrningar redan har utvecklats till snudd på en miljardmarknad med två tredjedelar av campingmarknadens storlek visar hur stort det här fenomenet är. Det har nog inte uppfattats tidigare. Dessutom tyder alla signaler på att marknaden bara kommer fortsätta växa”, säger Johan Flodin, bostadsrättsexpert på Fastighetsägarna Stockholm, i ett pressmeddelande.

Stockholm tappade mest

I hela Sverige beräknas cirka 2,5 miljoner gästnätter i korttidsuthyrda objekt ske, av dessa är cirka 700 000 lägenheter. För Stockholms län blir det totalt cirka 400 000 gästnätter, varav 200 000 är i lägenheter.

I Stockholms län tappade marknaden för korttidsuthyrning mer under pandemin och där går också återhämtningen långsammare, det beror på att Stockholms korttidsmarknad i större utsträckning består av lägenheter och att storstadsturismen tappade mer under pandemin.

Påverkar fastighetsmarknaden

”Det har tidigare saknats en tydlig bild av den svenska korttidsuthyrningsmarknaden. Samtidigt visar våra siffror att det är en miljardmarknad. Det här påverkar fastighetsmarknaden och bostadsmarknaden och vi behöver därför börja följa och förstå den bättre. Det är också så att permanentbostäder som hyrs ut via delningstjänster är bostäder som inte finns tillgängliga på bostadsmarknaden på samma sätt som bostäder som inte gör det”, säger Johan Flodin i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Korttidsuthyrningar sker framförallt via någon av de stora delningstjänsterna som Airbnb, Tripadvisor, Booking.com eller Expedia/Vrbo. På den största tjänsten Airbnb, är den genomsnittliga uthyrningstiden 4,4 dygn.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Omvärdera bostaden – spara tusenlappar [Dagens PS]