Dagens PS

Känsligt avdrag kan ryka och utlösa boprisras

Försvinner ränteavdraget kan det utlösa ett prisfall på bostäder på 17 procent, enligt FI. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: TT)
Försvinner ränteavdraget kan det utlösa ett prisfall på bostäder på 17 procent, enligt FI. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 nov. 2020Publicerad: 25 nov. 2020

Finansinspektionen målar upp scenariot. Om det blir verklighet riskerar bostadspriserna att dyka. Samtidigt kan månadskostnaden för bolånetagare öka med flera hundralappar och till och med tusentals kronor – beroende på ränteutvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är det politiskt känsliga ränteavdraget som är föremål för diskussionen på nytt.

Finansinspektionen konstaterar, skriver Dagens Industri (obs, betalvägg), att bostadspriserna skulle gå ner om avdraget sänks.

Försvinner ränteavdraget helt kan det utlösa ett rejält prisfall på bostadsmarknaden.

I Europa har flera länder begränsat möjligheterna till ränteavdrag och i Sverige har ränteavdragets vara eller icke vara varit föremål för diskussion upprepade gånger.

Då ökar månadskostnaden med en tusenlapp.

Med dagens räntenivåer skulle ett miljonlån på bostaden få en ökad månadskostnad på cirka 400 kronor, och om räntan går upp ytterligare till 4 procent stiger kostnaden med en tusenlapp i månaden, enligt Di.

Finansinspektionen har, skriver tidningen, räknat på hur mycket bostadspriserna sjunker om ränteavdraget sänks och uppskattar att en sänkning från dagens 30 till 20 procent innebär ett prisfall på 2,5 procent med en 2-procentig ränta.

Vid en ränta på 4 procent skulle priserna på bostäder backa 6 procent.

ANNONS

Men om ränteavdraget tas bort i sin helhet kan priserna på bostadsmarknaden rasa med 17 procent, om räntan är 4 procent, framgår det.

Men det finns även andra beräkningsmodeller hur ett sänkt eller slopat ränteavdrag påverkar bostadspriserna.

Krav på sänkt ränteavdrag i Europa

I dag kan bolånetagare dra av 30 procent upp till 100 000 kronor och därefter 21 procent, dessa nivåer skulle kunna gå att justera för att minska ränteavdraget i stället för att ta bort det helt, resonerar FI, framgår det.

Både IMF och OECD anser att ränteavdragen bör sänkas, det har även varit uppe i EU-kommissionen.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB med en bakgrund på finansdepartementet, säger till Di att det ” finns mycket som talar för att man behöver se över ränteavdragen i ett större sammanhang”.

I riksdagen är ränteavdraget känsligt och enligt Di är både S och M försiktiga med kommentarer i frågan. Om ränteavdraget ska sänkas eller försvinna krävs det att dessa två partier är öppna för en sådan förändring.

Läs även: Svenskarna sågar regeringens bostadspolitik »

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS