”Det är klart att Riksbankens agerande har påverkat tillgångspriserna”, säger Göran Hjelm, doktor i nationalekonomi, till SvD. Ytterst får nu riksbankschefen Stefan Ingves skulden för Sveriges galna bostadspriser.

ANNONS

Riksbanken med riksbankschefen Stefan Ingves har hela tiden tillbakavisat påståendet om att de massiva stödköpen av bostadslån eldat på de till synes ändlösa rekordpriserna på bostadsmarknaden i pandemin.

Stefan Ingves har bland annat under hårt tryck nyligen från politiker i riksdagens finansutskott uttalat att ”någon enorm räntesänkning” inte har ”puffat iväg bostadspriserna upp”, berättar Svenska Dagbladet.

Ingves har i stället pekat på en låg arbetslöshet bland bostadsägare vid sidan av att hushållen inte konsumerat i lika hög grad som tidigare under coronakrisen.

Delar inte Ingves åsikt

Göran Hjelm, som närvarade vid utfrågningen i riksdagen av Stefan Ingves om Riksbankens penningpolitik, håller inte med riksbankstoppen. Hjelm, som är doktor i nationalekonomi och vanligtvis kanslichef på Finanspolitiska rådet, har enligt SvD tidigare deltagit som sekreterare i en utredning som 2019 mynnade ut i förslag på en ny riksbankslag.

Den här gången var han inbjuden av riksdagens finansutskott som opponent, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Och han säger alltså i artikeln att det ”är klart” att Riksbanken ”påverkat” bostadspriserna.

Felet Riksbanken gjorde, enligt Göran Hjelm, var att fortsätta med stödköpen av värdepapper i höstas för att få upp inflationen med hjälp av lägre räntor.

Det spillde över på bostadsmarknaden, menar Hjelm och konstaterar att Riksbanken samtidigt upprepat att nollräntan består, åtminstone tre år till.

Nordeas chefsekonom instämmer

”Det är svårt att veta exakt vilken effekt de lägre ränteförväntningarna har haft, men sannolikt är inte Riksbankens stimulanser oviktiga i sammanhanget”, säger experten till tidningen och får medhåll av Nordeas chefsekonom Annika Winsth:

”Det finns få svenskar som inte tänker att räntan har betydelse för hur mycket man skuldsätter sig och eftersom vi har så låga räntenivåer så kan du skuldsätta dig väldigt mycket mer”, säger Winsth bland annat.

ANNONS
ANNONS

Hon är mycket kritisk till att Riksbanken varken kommunicerar något slut på sin expansiva räntepolitik och fortsätter trycka ned räntorna. Även om hon inte ger Riksbanken hela skulden för det galna bostadsrallyt.

Hon efterlyser dock ett större ansvarstagande från Riksbanken när det gäller bostadsmarknaden. Alldeles för stort fokus läggs på inflationsmålet, anser Winsth.

Läs även: Här bor du gratis och blir rik på kuppen [DagensPS.se] »