Inför årets hyresförhandlingar vill de allmännyttiga bostadsbolagen ha hyreshöjningar på i genomsnitt 7 procent, trots att årets hyresavtal är de högsta på 30 år.

ANNONS

De av årets hyreshöjningar som är klara ligger på i genomsnitt 3,6 procent. Det är ovanligt få avtal som är klara och 49 ärenden har tagits till Hyresmarknadskommittén, det rapporterar Fastighetsnytt.

Sveriges allmännyttas vd, Anders Nordstrand, säger att Allmännyttan kan yrka på ännu högre hyreshöjningar 2024, trots att de hyresavtal som tecknats för i år är de högsta sedan 1990-talet.

”Bolagen har enorma kostnadsökningar, både med räntor, energi och byggmaterial. Men det är väldigt olika över landet. I södra Sverige har elpriser och fjärrvärme ökat mest och där finns det nio kommuner som har fjärrvärme via gas, som har ökat enormt mycket, säger han till Fastighetsnytt.

Nu ska hyresförhandlingar ske enligt en ny trepartsöverenskommelse mellan Fastighetsägarna, Allmännyttan och Hyresgästföreningen.

Baserat på ett medelvärde för tre år ska fem ekonomiska faktorer, enligt den nya modellen, ligga till grund för förhandlingarna, bland annat räntor, inflation och avgifter för värme och el.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fastighetsägarna: Balders hyresavtal är orimligt [Dagens PS]