Dagens PS

Höjd hyra: Balder och Hyresgästföreningen överens

Fastighetsbolaget Balder och Hyresgästföreningen har nått en överenskommelse om hyror för 2023
Fastighetsbolaget Balder och Hyresgästföreningen har nått en överenskommelse om hyror för 2023. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 nov. 2022Publicerad: 22 nov. 2022

Hyresgästföreningen har enats med Balder om en hyreshöjning. Det här är den första hyresöverenskommelsen som blivit klar i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fastighetsbolaget Balder och Hyresgästföreningen har nått en överenskommelse om hyror för 2023. Överenskommelsen gäller cirka 3 000 lägenheter i 12 kommuner i Stockholm.

Hyreshöjning och kristillägg

Från den 1 januari nästa år blir den genomsnittliga hyreshöjningen i Balders lägenheter 3,25 procent. De lägenheter med högst hyror samt lägenheter med kallhyra får lägre procentuella höjningar.

De lägenheter med lägst hyra får högre procentuella höjningar. Därutöver tillkommer en tillfällig höjning, ett kristillägg, på 110 kronor i månaden under högst 12 månader.

ANNONS

Senaste nytt

Mellan 100 och 330 kronor i månaden

Nyproducerade lägenheter får lägre hyreshöjningar och slipper kristillägget och om de räknas in i genomsnittet blir Balders hyreshöjning lägre än 3,25 procent.

För 95 procent av Balders hyresgäster innebär överenskommelsen att hyran nästa år höjs med mellan 100 och 330 kronor i månaden.

Tungt för många hyresgäster

ANNONS

“En höjning på 3,25 procent blir tung att bära för hyresgäster. Samtidigt är samhällsläget speciellt och den här överenskommelsen visar att Hyresgästföreningen och hyresvärdar kan arbeta tillsammans för att hitta konstruktiva lösningar där båda parter tar sitt ansvar i en svår tid, säger Jonas Carlsson, vice regionordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Hyresgäster lägger en stor del av sin inkomst på hyran och många har inte råd med höga hyresökningar. Men den kostnadsutveckling som vi befinner oss i påverkar även hyresvärdar.

“De hyresöverenskommelser som tecknas nu kan komma att påverka hela samhällsekonomin. Konsekvenserna kan bli ödesdigra om hyreshöjningarna blir så höga som 9–10 procent som många fastighetsägare yrkat”, säger Jonas Carlsson i pressmeddelandet.

Kristillägget en kreativ lösning

Sanna Kolk, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm säger att man under förhandlingarna med Balder har fokuserat på att hitta möjligheter för att komma överens.

Kristillägget är en kreativ lösning och den typ av speciell konstruktion som behövs nu.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rekordstort intresse för Balders lyxiga projekt Caprea

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS