Dagens PS

Hyresförhandlingar strandade: "Rekordhöga nivåer"

Hyresförhandlingar
Hyresförhandlingarna för allmännyttan i Stockholm har strandat, meddelar Hyresgästföreningen. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 25 nov. 2022Publicerad: 25 nov. 2022

De allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm har strandat årets hyresförhandlingar på rekordhöga nivåer, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholms allmännyttiga bostadsbolag strandar hyresförhandlingarna med krav på 8,7 procent i hyreshöjning.
Förhandlingarna inleddes i oktober med ett yrkande på 9 procent.

Parterna har stått mycket långt ifrån varandra och nu väljer Familjebostäder, Svenska bostäder och Stockholmshem att lämna förhandlingarna och hänskjuta frågan till parternas gemensamma tvistlösningsorgan, Hyresmarknadskommittén, skriver Hyresgästföreningen om tvisten som totalt berör cirka 77 000 lägenheter.

Sista budet

I veckan strandade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Stockholms tre största allmännyttiga bostadsbolag.
Bolagens sista bud var 8,7 procent mot Hyresgästföreningens bud med ett genomsnitt på 2,8 procent.

Stockholms allmännyttor är några av landets största och mest välmående bostadsbolag och för att möta den pågående krisen med höga elpriser kommer de att få tiotals miljoner i statliga subventioner, hävdar hyresgästföreningen.

“Trepartsöverenskommelsen tydliggör vilka faktorer förhandlingarna ska röra sig kring och att det ska resultera i hyror som är långsiktigt hållbara för båda parter. Det är en överenskommelse som vi har förhållit oss till hela vägen. Bland annat utifrån den är bolagens krav helt orimliga”, säger Jonas Larsson, ordförande för förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Stockholmshem.

“Borde ta ansvar”

“Vi hade förväntat oss att allmännyttorna skulle ta sitt ansvar i det svåra samhällsläge vi befinner oss i. I stället är de beredda att vrida upp en inflationsspiral och sänka hyresgästernas privatekonomi”, säger Yngve Sundblad, ordförande för förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Svenska Bostäder.

ANNONS

“Med den privata hyresvärden Balder har vi kunnat ha en mer konstruktiv förhandling som landat i en överenskommelse på i genomsnitt 3,25 procent hyreshöjning. Det är en märklig värld när börsnoterade bolag är beredda att ta mer samhällsansvar än de allmännyttiga”, säger Adam Hillawi, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen gentemot Familjebostäder.

Läs även: Nästa år kan hyrorna i Stockholm höjas med 9,5 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS