Fritidshus är den hustyp som faller först om marknaden vänder, konstaterar experterna. (Foto: TT)
Fritidshus är den hustyp som faller först om marknaden vänder, konstaterar experterna. (Foto: TT)

ANNONS

Det är fortfarande för tidigt att dra några växlar på den senaste tidens kräftgång i bostadspriserna med en nedgång på 1,4 procent för bostadsrätter och 1,2 procent för villor, enligt Valueguards junimätning.

Det säger flera experter som Dagens Industri har talat med. Dock kan det finnas anledning att vara på sin vakt, speciellt om man sitter på sommar- eller fjällstugor. Just fritidshus är de mest utsatta om marknaden skulle falla, konstaterar Bengt Hansson, analytiker på Boverket.

”Om man skulle behöva göra sig av med något boende i en kris så är det fritidshusen som ryker i första hand. Det är en form av lyxkonsumtion”, säger han till Di.se.

Permanentbostäder klarar sig i regel bättre, säger han och får medhåll från Claudia Wörmann som är boendeekonom på SBAB. Enligt henne är det framför allt radhus och så kallade ”mellanbostäder” som historiskt står sig bäst i en volatil bostadsmarknad.

”Alltså de som inte har det absolut högsta priset men heller inte det lägsta, brukar också klara sig hyfsat. Ett klassiskt exempel är en trea med renoveringsbehov”, säger hon.

Vidare råder experterna bostadsspekulanter att inte köpa för dyrt så att man har råd med en eventuell ränteuppgång och på så sätt slipper sälja med fel tajming.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Kommunerna varnar: Nya hotet i bostadskrisen [DagensPS.se] > 

LÄS ÄVEN:  Storbank bromsar bolån: ”Vi ser risk” [DagensPS.se] >