Storstäderna lyser med sin frånvaro och landsbygdsidyllerna sticker ut. Det här är gatuadresserna som ökat mest i pris.

ANNONS

Prisutvecklingen på bostadsrätter har varit positiv runt om i landet. Utifrån siffror från Svensk Mäklarstatistik har Fastighetsbyrån undersökt vilka gatuadresser som stigit allra mest i pris de senaste två åren. Det visar sig att storstäderna lyser med sin frånvaro och landsbygdsidyllerna sticker ut.

När det kommer till procentuell ökning är det Nunnebanan i Stavsjö, Nyköping, som toppar Sverigelistan. Där har priserna på bostadsrätter ökat med hela 94 procent på bara två år. Tvåa på listan ligger Spelvägen i Skoghall, Hammarö, där priserna har ökat med 90 procent. Därefter följer Mölle Hamnallé i skånska Höganäs (88 procent) och Finkvägen i Hudiksvall (79 procent). 

”På de här gatorna kan bostadsägarna glädjas åt rejäla prisökningar. För spekulanter gäller det att ha koll på prisnivåer på ganska detaljerad nivå då utvecklingen kan skilja sig mycket från område till område och även från gata till gata. De högsta procentuella prisökningarna är generellt på mindre orter med lägre prisnivåer, vilket är naturligt. Men det är intressant att de största ökningarna i kronor också är på mindre orter och inte i storstäderna”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Mindre orter har störst ökning även i kronor

När Fastighetsbyrån analyserat Svensk Mäklarstatistiks siffror visar det sig att mindre orter även toppar listan när det kommer till kronor och ören. Där ligger Hamngatan på Marstrand högst upp på listan med en ökning på 27 780 kronor per kvadratmeter. Det motsvarar en prisökning på 2 778 000 kronor för en bostadsrätt på 100 kvadratmeter.

Agardhsgatan i Lund ligger två på listan med en ökning på 21 530 kronor per kvadrat, trea ligger Mölle Hamnallé (20 985 kr/kvm) och på fjärdeplats hittar vi ytterligare en gatuadress i Lund. Det är Sölvegatan som haft en prisökning på 19 467 kronor per kvadrat.

”Kvarter med charm och karaktär”

”Lund har under en lång tid haft en hög inflyttning tack vare våra företag i regionen, universitetet och såklart eftersom Lund i allmänhet är en härlig stad att bo i. Många söker sig till de äldre husen i centrala Lund vilket är fina kvarter med charm och karaktär. Det är också här vi ser de största prisökningarna”, säger Johanna Nyström, Fastighetsmäklare och Franschisetagare på Fastighetsbyrån i Lund.

ANNONS
ANNONS

”Även om utbudet varit högt i hela Lunds kommun har vi sett en ännu större efterfrågan vilket såklart leder till ökade priser. Just nu ser vi att utbudet mattas av något och är lägre än tidigare år så ska man sälja sin bostad inom närmaste tiden känns det absolut som om man har en fortsatt bra marknad att möta vid en försäljning”, fortsätter Johanna Nyström.

Gator med störst prisökning i procent:

Gata Kommun Postort Ökning i procent
1 NUNNEBANAN Nyköping STAVSJÖ 94%
2 SPELVÄGEN Hammarö SKOGHALL 90%
3 MÖLLE HAMNALLÉ Höganäs MÖLLE 88%
4 FINKVÄGEN Hudiksvall HUDIKSVALL 79%
5 KUNGSGATAN Eskilstuna ESKILSTUNA 71%
6 VILLAGATAN Nybro NYBRO 70%
7 SKOLBACKEN Karlstad SKATTKÄRR 66%
8 SANDGATAN Borgholm BORGHOLM 66%
9 PARADISGATAN Gislaved GISLAVED 66%
10 HAMNGATAN Kungälv MARSTRAND 64%

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS

 


Gator med störst prisökning i kronor:

Gata Kommun Postort Ökning i kronor (per kvm) 
1 HAMNGATAN Kungälv MARSTRAND 27 780
2 AGARDHSGATAN Lund LUND 21 539
3 MÖLLE HAMNALLÉ Höganäs MÖLLE 20 985
4 SÖLVEGATAN Lund LUND 19 467
5 ELMERS VÄG Vellinge HÖLLVIKEN 16 103
6 HJORTSTIGEN Malung-Sälen SÄLEN 14 667
7 ÅSBOGATAN Borås BORÅS 14 540
8 KANIKGATAN Lund LUND 13 631
9 NYBERGSGATAN Stockholm STOCKHOLM 13 098
10 KNUT DEN STORES TORG Lund LUND 12 754

 

Läs mer: Här får du 448 kvadratmeter per miljon [Dagens PS]

Här säljs det flest fritidshus i Sverige [Dagens PS]