Utifrån siffror framtagna av Svensk Mäklarstatistik går det att tolka att du får mest kvadratmeter för pengarna när du köper en 1960-talslägenhet.

ANNONS

När Svensk Mäklarstatistik jämför statistik på försäljningar av bostadsrätter de senaste tio åren i Stockholms innerstad framträder ett tydligt mönster. De äldsta lägenheterna har det högsta kvadratmeterpriserna och har gett bäst avkastning.

Lägenheter från 1899 och bakåt är de som har högst kvadratmeterpris och ger bäst avkastning övertid. (Foto: TT)
Lägenheter från 1899 och bakåt är de som har högst kvadratmeterpris och har gett bäst avkastning under tio års tid. (Foto: TT)

Att hämta statistik från Stockholm innerstad ger ett bra underlag eftersom det sker många bostadsaffärer där och det förekommer omfattande bebyggelse från alla årtionden.

I statistiken går att notera en dipp på lägenheter från 1960-talet. Statistiken visar tydligt att man får mer kvadratmeter för pengarna från den epoken. Däremot är Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, tveksam till om dessa bostäder har större potential till värdeökning.

Vilket byggårtionde får du mest för pengarna? Utifrån statistiken går det att tolka att du får mest kvadratmeter för pengarna när du köper 60- och 70-tals lägenheter.
I statstiken från Svensk Mäklarstatistik går det att notera 60-tals lägenheter har lägre kvadratmeterpris än både 50- och 70-tals lägenheter.

Flera orsaker till att äldre byggnader är dyrare

Enligt Per-Arne Sandgren finns det flera orsaker som driver upp kvadratmeterpriset på äldre byggnader.

Enligt Per-Arne Sandgren finns det flera orsaker som driver upp kvadratmeterpriset på äldre byggnader.
Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

”Man kommer inte ifrån att folk är beredda att betala högre prispremie på äldre charm som kakelugnar, högt i tak och stora vackra fönster”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Ytterligare en orsak är att den äldre bebyggelsen oftast ligger centralt medan nyare bebyggelse är vanligare i utkanterna, vilket driver upp kvadratmeterpriset på de förstnämnda bostäderna.

 

Kraftigast ökning på bostäder från sekelskiftet

Ser vi till statistiken från Svensk Mäklarstatistik (se graf nedan) och slår ut prisökningen på de senaste tio åren visar det att den som bott i en sekelskifteslägenhet på 80 kvadratmeter tjänat 28 000 kronor i månaden de senaste tio åren.

Läs mer: Bostadsrätt sopar banan med börsen [Dagens PS]

Vilket byggårtionde får du mest för pengarna? Utifrån statistiken går det att tolka att du får mest kvadratmeter för pengarna när du köper 60- och 70-tals lägenheter.
Statistik på värdeökning per kvadratmeter sedan 2010. På 2010-tals lägenheter finns det inte lika stort underlag som övriga årtionden eftersom de husen började byggas 2010.

 

ANNONS
ANNONS

Se senaste bostadspriserna i ditt område [Dagens PS]

Så högt var snittpriset på en bostadsrätt i Sverige i augusti [Dagens PS]

Så högt var snittpriset på en villa i Sverige i augusti [Dagens PS]