”I Stockholmsområdet är nu samtliga tidsperioder på minus”, säger Hans Flink På Mäklarstatistik.

ANNONS

Priserna på bostadsrätter sjönk 3 procent för riket som helhet i november, efter att ha backat 1 procent förra månaden.

Villapriserna, som var oförändrade i oktober, var samtidigt ned 1 procent.

Det framgår av siffror som är framtagna av SCB på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik.

Jämfört med för tre månader sedan har priserna för bostadsrätter sjunkit 4 procent, medan villapriserna är ned 1 procent. I årstakt är prisutvecklingen +1 procent för bostadsrätter och +6 procent för villor.

”Nedgången på bostadsrättsmarknaden fortsätter. I Stockholmsområdet är nu samtliga tidsperioder på minus. Stor-Stockholm och centrala Stockholm hade en nedgång med -3% senaste månaden och årssiffrorna är nu -4% respektive -2%. Priserna i Stor-Göteborg och centrala Göteborg minskade med -3% senaste månaden men där är årssiffrorna +8% respektive +5%. Även i Stor-Malmö och centrala Malmö noterar vi en nedgång senaste månaden med -2% respektive -1%, men årstakten är alltjämt hög med +12% respektive +9% säger”, kommenterar Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Det stora utbudet, i form av nyproduktion och successionsbostäder, gör enligt försäljningschefen att köparna har mer att välja på och tar längre tid på sig innan köp.

ANNONS
ANNONS

”Säljarna börjar därför anpassa sina priser till den hårdare konkurrensen vilket pressar priserna något nedåt. Däremot tycks det inte bromsa antalet affärer. Antalet inkomna kontrakt under årets första elva månader är +5% fler bostadsrätter och +6% fler villor jämfört med samma period 2016. Samtidigt har antalet sålda bostadsrätter i Stockholms, Göteborgs och Malmös centrala delar minskat något mot förra året vilket tyder på att köparna drar sig längre ut från citykärnorna där priserna är lägre”, avslutar Hans Flink.

Anton Wilén
[email protected], 0765-46 64 41
Nyhetsbyrån Finwire