Dippen på svensk bostadsmarknad i juli behöver inte betyda att det nu är slut på Sveriges bostadsrally, enligt bland annat en forskare på området.

ANNONS

Det finns fortfarande resurser till ett nytt bostadsrally i höst, enligt Cecilia Hermansson, forskare i fastighetsekonomi och finans på KTH.

”Många har sparat mycket den senaste tiden. Dessutom har börserna gått väldigt bra. Många har goda förutsättningar att köpa bostad”, säger Cecilia Hermansson till Dagens Nyheter.

Tre trender styr hur priserna på bostäder utvecklas i höst, tror hon :

1) Den låga räntan

2) Hur pandemin utvecklas och i vilken utsträckning hemarbetet fortsätter

3) Klimatångest och minskat flygresande

ANNONS
ANNONS

Cecilia Hermansson är övertygad om att samtliga tre trender håller i sig och att det fortsätter elda på bostadspriserna.

Bostaden går före utlandsresan

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, konstaterar även han i DN att sparandet ökar och att exempelvis fler väljer att spendera pengar på en bostadsinvestering än en utlandsresa.

Han säger också att människor ändrat beteende och att det inte längre är lika viktigt att bo nära arbetet, eftersom fler distansjobbar, vilket bidrar till en redan stor efterfrågan på större bostäder, och det är heller inte lika viktigt längre att bo centralt.

Boendet har fått större betydelse i människors liv i spåren av pandemin och många söker sig till grönområden, utemiljön är viktigare, enligt experterna som uttalar sig i artikeln.

Mer eftertänksamhet och färre snabba bostadsaffärer, men en fortsatt het marknad.

Så kan bedömningen sammanfattas som mäklarna och andra sakkunniga gör inför den kommande hösten på svensk bostadsmarknad.

ANNONS
ANNONS

Forskaren Cecilia Hermansson passar samtidigt på att revidera det hon sagt tidigare; att ett prisfall står för dörren efter det ihållande bostadsrallyt.

Hennes prognos i dag är att den heta bostadsmarknaden fortsätter vara het. Frågan är i stället om utbudet räcker till, förklarar Cecilia Hermansson i DN.

Läs även: Vd spår ny rivstart för svensk bostadsmarknad [Dagens PS]

Läs mer: Svalare bostadsmarknad – ”bör tas med en nypa salt” [Dagens PS]