Drömmer du om att köpa din lägenhet redan innan den byggts? Det är lockande med bostäder där du får vara med och planera planlösning och detaljer.  Men se upp för fallgropar.

ANNONS

Det senaste decenniet har antalet nybyggda bostäder ökat stadigt. 2019 påbörjades mer än 37000 nya bostäder i Sverige, enligt branschorganisationen Byggföretagen. I sin senaste prognos spår Byggföretagen att byggandet kommer att fortsätta öka både i år och nästa år. Det finns alltså gott om nya lägenheter för den som är beredd att betala. Men var noga med att kolla upp både förenings, byggföretagets och din egen ekonomi innan du förhandstecknar dig på en nybyggd bostad. Göteborgs-Posten har samlat några råd från Nordeas privatekonom, som varnar för fallgropar.

Föreningens ekonomi

Det kan vara lockande att vara med och köpa lägenheten redan innan den är byggd, eftersom det ofta finns möjlighet att påverka både planlösning och andra detaljer. Men det är viktigt att veta hur bostadsrättsföreningens ekonomi ser ut. Den kan vara högt belånad och ha en svajig ekonomi. Det kan i sig leda till att föreningen höjer avgiften mycket, och då har vissa inte råd att bo kvar.

Bostadsutvecklaren

Om en bostadsutvecklare inte får alla sina lägenheter sålda kan den gå i konkurs. Då får köparen inte sin handpenning tillbaka. Därför är det bra att vara vaksam på ekonoomiska svårigheter även hos utvecklaren.

Tidshorisonten

Hur länge kan du vänta på en ny bostad? Även om om det är härligt att planera sitt nya boende redan på ritbordet innebär det att det kommer att ta tid innan ditt boende är färdigt. Det kan uppstå problem och projektet kan bli försenat.

Personligt engagemang

”Ska man köpa nyproducerat behöver man tänka över vad själva affären innebär och om det passar en själv som person. För vissa är det spännande att vara en del av ett nybygge, medan det för andra kan vara påfrestande och oroande”, skriver Göteborgs-Posten.

ANNONS
ANNONS

Känsloaspekten

Bostadsplaner väcker mycket känslor, ofta förväntan och engagaemang. Men även om du har hittat din drömbostad i det perfekta läget är det viktigt att fundera på hur det faktiskt blir och hur det kommer att kännas sedan.

Läs också: 

Chockavgift kan drabba svenska bostadsköpare
Vrålstart på höstens bostadsmarknad i Stockholm