Proffsen ser en fortsatt låg ränta framför sig och en stabil efterfrågan på i första hand större lägenheter och villor.

ANNONS

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, ser även en annan trend:

”En priskarta över Stockholm visar att det inte är avstånd till city som är viktigt, utan restiden. Men jag tror att kopplingen mellan värdet på en bostad och restiden till större arbetsgivare blir svagare när många inte åker till sina arbetsplatser lika ofta. Det digitala kan göra att fler områden kan bli attraktiva, eftersom det blir mindre viktigt hur nära jobbet du bor”, säger han till DN.

Amorteringskravet tillbaka

Tor Borg, ekonom och analytiker på Boverket, tror å sin sida att bostadsbyggandet blir ”rätt stabilt” det kommande året, säger han medan Robert Boije, chefsekonom för SBAB, tror att amorteringskravet kommer tillbaka.

”Erik Thedéen (Finansinspektionens generaldirektör) har varit väldigt tydlig – det ska visst komma tillbaka nästa år”, säger Boije till tidningen med reservation för att fortsatta ekonomiska problem till följd av pandemin kan sätta stopp för det.

Susanna Höglund, chefsekonom på Sveriges allmännytta, som också uttalar sig i DN, spår att fler investeringar kan komma hyresmarknaden till det.

”Ja, det tror jag. Vi kommer att se det, men vi skulle kunna se det i ännu högre utsträckning.”

”i börjar också se att genom en hög nyproduktion så möter vi det underskott som har varit. Men vi skulle kunna göra det i högre omfattning framåt om vi får en skattereform för hyresrätten”, säger Susanna Höglund.

ANNONS
ANNONS

Läs hela DN-artikeln.

Läs även: Titt i kristallkulan: Så blir bostadsåret 2021 [DagensPS.se] »