Experter: Minusränta på bolån kan bli aktuellt

Uppdaterad: 30 aug. 2019Publicerad: 30 aug. 2019
bolåneränta-minusränta-riksbanken
Minusränta på bolånen är inte uteslutet – i alla fall om man ska tro branschexperter. Arkivbild. (Foto: TT)

Minusränta på bolånen är inte uteslutet – i alla fall om man ska tro branschexperter. 

ANNONS
ANNONS

Det skriver Dagens Industri. Nyhetsbyrån Direkt har pratat med tre ekonomer, som alla ger sin syn på en eventuell negativ bolåneränta.

Roger Josefsson, chefsekonom på Macrobond, menar att reporäntan skulle behöva sänkas nedåt -2 procent för att bolånen ska vika ned under nollan.

“Även om, eller kanske framför allt i ett läge när vi får betalt för att låna kvarstår ju en prisrisk på bostaden eller vilken tillgång vi än har köpt”, påpekar han i artikeln.

Riksbanken skulle i teorin kunna sänka räntan för specifika ändamål, framgår det i artikeln, något som skulle tvinga ned bolåneräntan under nollsträcket.

Finansinspektionens statistik visar att bankernas bolånemarginaler minskat något på senare tid, skriver DI. Håkan Larsson, boekonom på Villaägarna, säger att “marginalen tenderar att minska något när bostadsmarknaden är mer turbulent”, samt att ökad konkurrens kan bidra.

“Frågan är – med nuvarande redan låga ränta – hur Riksbanken ska agera vid en eventuell lågkonjunktur”, fortsätter han.

Tor Borg, fristående ekonomianalytiker och konsult, går mot strömmen. Han tror inte att det kommer att gå så långt så att privatpersoner får betalt för att låna till bostäder.

Borg tror också att det kommer att bli svårt att introducera minusränta på konton med relativt låga saldon, då kunderna helt enkelt kommer att ta ut pengarna i kontanter.

ANNONS
ANNONS