Det har gått två år sedan de nya reglerna om snitträntor infördes som är tänkta att göra bankernas prissättning på bolån mer transparent. Men trots det är det få som vet hur de kan användas – eller att de ens existerar.

ANNONS

”Snitträntorna är jätteviktiga. /…/ Men många missar den stora fördelen med att titta på vilken ränta andra har, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, till SvD Näringsliv.

Enligt en Sifo-undersökning som Avanza genomfört finns stor okunskap bland svenska hushåll. Av de 1.153 tillfrågade svarar 4 av 10 att de inte känner till snitträntor över huvud taget medan hälften av de som hört talas om begreppet inte vet hur det ska användas.

Claes Hemberg är kritisk till att myndigheter inte sätter större press på bankerna att informera sina kunder om möjligheterna och belyser vikten av att pruta ned räntan på nya bolån för att kunna hålla den nere i framtiden.

För nog kan det få stor effekt, skriver SvD.

”Skillnaden mellan att pruta och att inte pruta på bolåneräntan kan vara uppemot 15 000 kronor för ett normalstort bolån.”

Avanzas expert råder bolånetagare att använda snitträntan för att jämföra sitt eget erbjudande mot andras, att jämföra mellan olika banker för att till sist ställa bankerna mot varandra.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Bolåne-experter: Gör du detta ”är du lurad” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Chocken: Miljonsmäll mot bostadsrättsägare [DagensPS.se] >