Dagens PS

Ekonom: Elkostnaderna kan ge lägre villapriser

elpriser
Stigande elpriser kan ställa till det för villapriserna framöver. (Foto: TT )
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 14 feb. 2022Publicerad: 14 feb. 2022

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, säger att elkostnaderna kan öka med 50 procent de närmaste åren. Det kan i sin tur leda till lägre villapriser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt SBAB:s Robert Boije så kan husägare få se sina elräkningar skjuta i höjden om några år, när elpriserna stiger med så mycket som 50 procent, skriver han på DN Debatt.

“Även om mycket ny el planeras i närtid är det inte en alltför vågad gissning – sett till de långa tillståndsprocesserna – att utbyggnaden inte kommer att kunna hålla jämna steg med den ökade efterfrågan, med stigande elpriser som följd.”

Elkostnaderna leder till lägre villapriser

Om de höga elpriserna håller i sig kan det i sin tur leda till att villapriserna sjunker. För en eluppvärmd villa kan det handla om 20 procent, där “det finns utmaningar att hantera framöver, inte bara för småhusägarna för att hålla nere elkostnaderna och parera stora variationer i elpriserna, utan också för beslutsfattarna”, skriver Boije.

Även Danske Banks chefsekonom Michael Grahn och Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringars fastighetsförmedling, tror att höga elpriser kan dämpa villapriserna framöver.

“Det är rätt många som sitter med rörliga avtal och det kommer att kännas”, klargör Michael Grahn i en tidigare TT-artikel, där Marcus Svanberg fyller i:

“Det är klart att sådana objekt kan mycket väl drabbas prismässigt av att driftskostnaderna blir högre. Är man säljaren så kanske man ska fundera på att installera bergvärme så att man slipper ta den här diskussionen.”

Läs även: Studie: Halva elpriset med vindkraftpark i söder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS