ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Därför köper Wall Street upp vanliga bostäder

Uppdaterad: 26 sep. 2022Publicerad: 26 sep. 2022
Wall Street bostäder
Wall Street satsar på vanliga bostäder. (Foto: TT)

Institutionella investerare på Wall Street köper upp fler och fler vanliga bostäder för familjer – hyror ger bra avkastning för investerarna, rapporterar The Economist. 

ANNONS
ANNONS

Trenden som The Economist identifierar är som starkast i USA, men storbanker köper också upp vanliga familje-fastigheter i Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och i Norden enligt tidningen.

Värdet har fördubblats till 4,7 biljoner dollar

Jätteinvesterare som Blackstone, Goldman Sachs och KKR satsar på trenden, vilket inte är särskilt förvånande enligt tidningen.

Det är nämligen en väldigt bra affär.

I USA köpte institutionella investerare enligt forskningsbolaget John Burns Real Estate Consulting vanliga fastigheter tänkta för en familj för 43 miljarder dollar i fjol, vilket är en ökning på 3 miljarder dollar från året innan. Under det senaste decenniet har värdet på bostäder som ägs av institutioner fördubblats till 4,7 biljoner dollar – långt mer än det uppskattade värdet av amerikanska kontor, på 1,9 miljarder dollar.

Mellan 2016 och 2021 gav uthyrning av familjehem en årlig avkastning på 21 procent till investerarna, vilket kan jämföras med bostäder för äldre (7 procent), kontor (5 procent), köpcentra (-1 procent) och lägenheter (12 procent), enligt data från Green Street.

ANNONS
ANNONS

Wall Street ser säkra intäkter i bostäder

En förklaring som The Economist ger är att det kan bero på att åldrande millennials som bildar familj erbjuder en växande marknad. Hyrorna stiger också, samtidigt som färre och färre har råd att köpa egna fastigheter då priserna ökat kraftigt de senaste decennierna.

Även om kostnaderna för att bygga nya hem också stiger med både räntehöjningar och prisökningar på råvaror som trä och stål så var hyresmarknaden stabil trots att bostadsmarknaden kraschade under den globala finanskrisen 2008-2009.

De som inte kan köpa bostäder har inget annat val än att hyra, vilket innebär att hyresvärdar är säkra på sin förmåga att hitta och behålla nya hyresgäster – och därmed sina intäkter.

Läs mer: Why Wall Street is snapping up family homes

Läs även: Stockholm – mycket stor risk för bostadsbubbla

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här