Amorteringskraven har gjort att prisutvecklingen på bostadsrätter varit mer dämpad än på villor senaste tio åren, enligt Länsförsäkringar.

ANNONS

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har studerat hur priserna utvecklats på bostäder i Sverige under två perioder, 2001-2011 och 2011-2021, och konstaterar att priserna gått upp kraftigt både för bostadsrätter och villor, skriver DN.

Priset för bostadsrätter steg i snitt med hela 145 procent under den första perioden, men under det senaste decenniet har ökningstakten sjunkit till 96 procent och därmed varit mer dämpad än för villor.

Tuffare villkor för bolånetagare

Per Sangrud, pr-chef på Länsförsäkringar, menar att det kan förklaras med de skärpta kraven på bolånetagare och pekar i första hand på införandet av amorteringskraven, säger han till Dagens Nyheter och konstaterar att det gjort det svårare för många att köpa bostad.

”Främst märks detta i storstadsregionerna där en stor del av bostadsrättsaffärerna görs”, säger Per Sangrud.

Hoppar över större lägenheter och köper villa direkt

En annan faktor som han tror spelat in är den ökade efterfrågan på mer boyta under pandemin, detta har gjort att många väljer att köpa villa i stället för en större lägenhet, enligt Sangrud.

Villapriserna hade en högre ökningstakt under den andra mätperioden än den första till skillnad mot prisutvecklingen för bostadsrätter, visar granskningen.

ANNONS
ANNONS

Läs hela DN-artikeln.

Läs även: Expertduo: Höga elpriser kan sänka villapriserna [Dagens PS]