Bostadspriserna faller brett och huspriserna sjönk i alla regioner i december medan lägenhetspriserna gick ner i fyra av sex regioner.

ANNONS

Det är SBAB och Booli som konstaterar i prisindexet HPI (Housing Price Index) att bostadspriserna nu faller på bred front och berättar att huspriserna gick ner i samtliga regioner i landet i december, allra mest i Storgöteborg (minus 2,5 procent) följt av norra Sverige (minus 2,2 procent).

Lägenhetspriserna föll i december i fyra av sex regioner och mest tappade priserna i norra Sverige (minus 2,3 procent)

”Med undantag för Storgöteborg ligger lägenhetspriserna nu under all time high i samtliga regioner. De senaste tre månaderna har lägenhetspriserna fallit med nästan 6 procent i Norra Sverige. Här sticker prisfallet ut jämfört med övriga regioner”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

December normalt lugnare marknad

”I flera av regionerna kan nog prisnedgångarna anses ligga inom ramen för vad man kan förvänta sig av en decembermånad då det normalt är lugnare på bostadsmarknaden. Prisnedgångarna i Storgöteborg och norra Sverige är dock relativt stora”, säger fortsätter Boije.

Huspriserna i norra Sverige har backat med över 6 procent de senaste tre månaderna. Det uppges vara samma mönster som följer prisutvecklingen för lägenheter och Boije spekulerar i att en förklaring kan vara att den prisstegring som coronapandemin förde med sig med ökat distansarbete nu klingat av.

HPI uppdateras en gång i månaden och visar prisutvecklingen på bostadsmarknaden den senaste kalendermånaden, de tre senaste kalendermånaderna, de 12 senaste månaderna, sedan årsskiftet och sedan den senaste toppnoteringen.

ANNONS
ANNONS

Indexet baseras på samtliga på Booli registrerade bostadsförsäljningar under den aktuella perioden.

Läs även: Mäklare: Stor efterfrågan på bostäder värda 40 miljoner – och mer [Dagens PS]