Bostadspriserna faller klart tyngst i Stockholm i maj bland Sveriges storstäder och under första halvan i juni utökas det – enligt mäklare är prisraset större än vad statistiken skvallrar om.

ANNONS

Hittills i juni är priserna på bostadsrätter ner med hela 3,3 procent i Stockholm i juni, enligt nya siffror från Valueguard.

I Göteborg är prisfallet så här långt i juni 3,9 procent.

I det nyss passerade maj står Stockholm däremot för de största prisnedgångarna på både villor och lägenheter i storstadsregionerna.

På bostadsrätter faller priset i Stockholm i snitt med 3 procent och för villor 3,2 procent.

I Göteborg gick bostadsrättsindex ner med 1,9 procent och villaindex upp med 0,3 procent i maj.

ANNONS
ANNONS

Priserna i Malmö backade med 2,2 procent för bostadsrätter och 1,4 procent för villor.

”När vi justerar för säsongseffekter går HOXSWE ner med 1,2 procent. Bostadsrättspriserna går ner med 1,6 procent medan villapriserna går ner med 1,4 procent efter säsongsjustering. Utan säsongsrensning har utvecklingen på bostadsmarknaden historiskt sett ofta varit något svagare i maj än i april”, skriver Valueguard i sitt pressmeddelande.

Valueguard: Då tog nedgången av bostadspriserna fart i Stockholm

Även dagsindex för bostadsrätter i Stockholm redovisar denna gång med anledning av den stora prisnedgången under två första halvan i juni.

”Genom att följa utvecklingen dag för dag kan vi se att den stora nedgången började den sista veckan i april och att priserna fram till idag gått ned ca 7 procent sedan dess. Nedgången ser ut att ha varit som snabbast under maj. Möjligen kan man se en tendens till utplaning de senaste två veckorna. Man bör dock vara försiktig med att dra slutsatser från prisutvecklingen under enskilda veckor. Under nedgången har också antalet försäljningar varit lägre än normalt, vilket kan tyda på att köpare och säljare har svårt att mötas”, skriver Valueguard.

Till Svenska Dagbladet säger mäklare i Stockholms innerstad som tidningen talat med att bostadspriserna i verkligheten rasat mer i Stockholm än vad som nu presenteras.

ANNONS
ANNONS

De nämner prisfall på 10-15 procent men att statistiken inte lyckats fånga upp detta ännu.

”Vid nedgångar är det mycket som inte blir sålt, och då saknas data för dessa objekt. Vi vet att det släpar efter, så det kan vara övervärderat”, förklarar Josephine Linghammar på Booli i SvD som uppger att bankerna nu också börjat fråga efter uppdaterade värderingar inför bostadsaffärer.

Läs även: Många prisdumpar nu sina bostäder [Dagens PS]