Varannan storstadsbo är rädd för att banken ska avslå låneansökan till bostadsköpet, enligt ny rapport.

ANNONS

I undersökningen, som är gjord av Nordr, framgår det att hälften av storstadsborna i Stockholm, Göteborg och Malmö är aktiva på den glödheta bostadsmarknaden.

Av dessa uppger hälften att det fruktar att banken ska nobba deras ansökan om bostadslån, samtidigt som 43 procent planerar ett bostadsköp de närmaste tre åren. En av fem funderar också på att slå till det närmaste året.

Danskarna erbjuder räntefria lån

”Det är en hög siffra som visar att det finns en fortsatt stark efterfrågan, där pandemin och hemarbete faktiskt kan ha drivit på längtan efter att byta till nytt och/eller större boende”, säger Baard Schumann, koncernchef för Nordr, i en kommentar.

Hans bedömning är att bostadsmarknaden fortsätter vara stark i storstäderna, om än med en något dämpad prisfest jämfört med i fjol.

Oron för att banken inte ska bevilja bolånet är jämnt utbredd. I Stockholm fruktar 52 procent det. Nästan lika många, 51 procent, befarar det i Göteborg medan 41 procent tror det i Malmö.

ANNONS
ANNONS

”Här har vi ett stort problem på den svenska bostadsmarknaden. I Danmark kan man låna räntefritt de kommande tjugo åren, och i Norge finns en rad olika sätt att finansiera sitt bostadsköp som ännu saknas i Sverige. Det är ett problem som vi gärna diskuterar med banker och politiker, så att vi öppnar upp bostadsmarknaden även för dem som vill köpa sin första bostad, säger Baard Schumann på Nordr i pressmeddelandet.

Läs även: Hemnet: Rekordmånga vill köpa ny bostad [DagensPS.se] »