Den akuta bostadsbrist som Stockholm upplever för studerande kan skrämma bort studenter, varnar vd för Stockholms studentbostäder.

ANNONS

Trots att byggandet av studentbostäder ökat till 18 000 från 12 000 för sju år saknas det enligt Ingrid Gyllfors, vd vid Stockholms studentbostäder, SSSB, 6 000 studentbostäder i huvudstaden i dagsläget.

Det säger hon till Svenska Dagbladet och varnar för att den bostadsbrist som drabbar studerande riskerar att skrämma bort studenter från Stockholm.

Ytterligare ett annat problem med bostadsbristen är att studerande efter studietiden finner att det inte är någon mening att stanna kvar i Stockholm när det inte finns bostäder.

Det konstaterar såväl Stockholms handelskammare som Region Stockholm och SSSB.

”Det är ett jätteproblem”

”Många av dem som sökt sig hit, kan inte stanna kvar. Det är ett jätteproblem när många väljer andra orter efter studierna på grund av bostadsbrist”, säger Ingrid Gyllfors till tidningen som uppger att halva studietiden kan ha gått innan studenter får egen bostad i Stockholm.

Även på så kallade korridorrum är det huggsexa, kötiden uppges vara tio månader från sex månader under pandemin.

Det är inte bara i Stockholm det är brist på studentbostäder, det är lika svårt för nyantagna i de andra stora universitetsstäderna Göteborg, Uppsala och Lund, framgår det.

När det gäller att få studenterna att stanna kvar efter examen kan longstay vara en lösning.

ANNONS
ANNONS

”Amsterdam har fått många flera longstay-alternativ. Jag tror att det vore intressant även för Stockholm som ett komplement och en brygga till fast boende efter studierna. Det kunde bli en av många viktiga pusselbitar som behövs”, säger Ingrid Gyllfors till SvD.

Läs hela artikeln.

Läs mer: Svensk bostadsmarknad oroar – gör ”ekonomin mycket sårbar” [Dagens PS]