”Det vi nu ser på bostadsmarknaden i Stockholm är direkt skrämmande.”

ANNONS

Det säger Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl till Svenska Dagbladet och slår fast att dagens låga räntor är osunda på lång sikt, det ”är inte hållbart”, betonar han.

Omvärldsoron med brexit i Storbritannien, det upptrappade hotet från Nordkorea och osäkerheten i USA är mekanismer som kan utlösa en global kris, är han rädd för.

Ändå finns det annat som bekymrar honom mer just nu, framgår det i SvD-artikeln.

”Vi har en situation när människor känner sig allt rikare när deras bostäder stiger i värde, vilket driver på konsumtionen. Om vi skulle få en extern chock i ekonomin är risken att den spiralen i stället byts mot en nedgång”, säger Lauri Rosendahl , som särskilt varnar för negativa effekter om både arbetslösheten och räntorna stiger.

”Då kommer många att få svårt att klara sina lån och tvingas sälja sina bostäder. Vi som var med under recessionen i början av 90-talet vet hur illa det kan gå om vi hamnar i en kraftig negativ spiral. Jag tror att bankerna är tillräckligt stabila för att kunna hantera en sådan situation. Historien visar att det i första hand är privatpersoner som drabbas när en bostadsbubbla brister. Sverige, men även Europa och USA måste klara av att styra sig ut ur miljön med låga räntor. För det är en anomali och den är inte hållbar”, säger Lauri Rosendahl, som sedan i mars 2016 är chef för Nasdaq OMX Stockholmsbörsen.

ANNONS
ANNONS

Han uppmanar regeringen att bland annat öka utbudet av bostäde. Han efterlyser även en avreglering av hyresmarknaden och en minskning eller avskaffande av ränteavdragen. Dessutom vill han se tuffare amorteringskrav och krav på hur stor kontantinsats en köpare av en villa eller bostadsrätt ska lägga, skriver Svenskan.