Byggexperten tycker att den tidigare finansministerns resonemang är ”märkligt”.

ANNONS

”Har man Europas största byggsektor, bland de mest uppdrivna huspriserna, bland de mest skuldsatta hushållen och bland de största banksektorerna har man lagt grundstenarna för en rätt djup och allvarlig lågkonjunktur”, sade Anders Borg till Di den 25 augusti.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke och socialdemokratisk bostadsexpert, sågar nu på Di.se Anders Borgs analys:

”Det är svårt att förstå varför det skulle vara  ett problem med en stor byggsektor när vi fortfarande bygger för få bostäder”, säger han.

Han anser att diskussionen om bostadsmarknaden borde ha fokus på hur kapital- och inkomstsvaga grupper ska få någonstans att bo över huvud taget; hushållens skulder och bostadspriserna är en bisak i sammanhanget, enligt byggproffset och pekar i stället på bolånetak, amorteringskrav och krav på nedtrappade ränteavdrag som hinder för många att ta sig in på bostadsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

”Av oro för systemrisker sätter myndigheterna in åtgärder som drabbar de svagaste på bostadsmarknaden – unga och ekonomiskt svaga grupper. Hur ska de komma in? Där hörs inget budskap från varken Anders Borg, riksbankschefen Stefan Ingves eller Finansinspektionens Erik Thedéen. Inget alls”, dundrar Lennart Weiss i Di-artikeln.