Det visar Svensk Mäklarstatistiks prognos.

ANNONS

”Det är en indikator på att marknaden håller på att förändras. Vår prognos för om en månad ligger på minus 2 eller 3 procent i årstakt”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, till Di.

Ljuset i tunneln är, skriver tidningen, att priserna återhämtat sig – inom ett antal månader – vid kriser. Om nu det här scenariot blir ungefär detsamma som vid Lehman-kraschen, vill säga.

”Lehman-kraschen varade i ungefär 13 månader på Stockholms bomarknad innan priserna vände uppåt igen, respektive 8 månader under Greklandskrisen. Men exakt hur länge det varar denna gång är svårt att svara på”, säger Per-Arne Sandegren i artikeln och förklarar att man från Svensk Mäklarstatistik följer utvecklingen.

Enligt honom är den ”stora utmaningen” just nu på bostadsmarknaden att köpare och säljare inte kan mötas och komma överens.

ANNONS
ANNONS

I går skrev DagensPS – med hänvisning till webbenkäten Mäklarpanelen – att mäklarna aldrig tidigare bedömt att det varit så fördelaktigt för köpare på bostadsmarknaden som nu.