Det är stor skillnad på bostadsrättspriser, beroende på våning. Vill du ha en lägenhet som ligger högt upp? Då betalar du också mer, visar färska siffror.

ANNONS

Våning ett är billigast. Vill du bo på våning fem får du öppna plånboken rejält. En miljon kronor mer beräknas en medelstor lägenhet i Stockholm kosta, än om den låg på första våningen. Det visar siffror från Valueguard – som mäklarföretaget Bjurfors står bakom, skriver Di.

Statistik över slutpriser för lägenheter som sålts i Stock­holm det senaste året visar på tydliga prisskillnader mellan olika våningsplan.

Fredrik Kullman som är vd för Bjurfors Stockholm förklarar varför han ville se statistiken.

”Vi ville ge våra mäklare bättre verktyg,” säger han.

Uppskattning kring priser

Men det handlar också om att ge köpare och säljare en bättre uppskattning om priserna.

”Det handlar om att ha rimliga förväntningar på en bostad. Vad man som köpare kan förvänta sig som slutpris, men framför allt är det för säljarna som ofta har orimliga förväntningar,” säger Fredrik Kullman och förklarar att man inte ska förvänta sig samma priser om nan bor på nedre botten som någon som har en lägenhet på fjärde våningen.

”Då har det tidigare varit upp till mäklarens finger­toppskänsla att hantera, nu har man underlag att reso­nera kring,” säger han.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Kvadratmeterpriset på treor slår i taket – Östermalm i topp