Med närhet till Båven och med fantastisk arkitektur är Töversta gamla skola en av nätets coolaste renoveringsobjekt. Är det du som slår till?

ANNONS
Skola
En fantastisk byggnad med fantastiska möjligheter att skapa ett fantastiskt boende. Superlativen är lika många som renoveringsbehovet är stort på Töversta skola.. (Foto: Legrandpropriete)

Ett långt stenkast från sjön Båven på gränsen mellan Östergötland och Södermanland, ligger det lilla samhället Skebokvarn och Gamla Töversta skola.

Hit har samhällets barn vandrat för den dagliga skolundervisningen sedan 1920 då fastigheten stod klar.

Skola
Bara ett stenkast bort ligger vackra sjön Båven. (Foto: Legrandpropriete)

Vacker gammal skola

Sedan dess har barnen vandrat in och ut, men så småningom kom en ny byggnad till i samhället. Huset har sedan dess rymt en mängd olika verksamheter, men ska nu säljas.

Skola
Grindarna hänger kvar och vägen upp leder fram till den gamla skoldörren. Tala om möjligheter till ett pittoreskt boende. (Foto: Legrandpropriete)

Äldre officiella byggnader är fashinerade. Deras unika arkitektur anpassad för en speciell verksamhet, rymmer möjligheter som dagens arkitektur många gånger tappar bort.

Bevarad planlösning

I Töversta skola finns den gamla planlösningen kvar med de stora gamla klassrummen på undervåningen samt de stora fönstren runt om, som då var en förutsättning för att kunna ge eleverna det arbetsljus som behövdes.

Skola
Gamla skolbyggnader är intressanta med sina stora skolsalar som idag ger möjlighet till fantastiska matsalar och salonger. (Foto: Legrandpropriete)

Bra utgångsläge för renovering

Huset har också kvar mycket av de gamla snickerierna och detaljerna som är så viktiga för att kunna göra en komplett och historisk renovering.

Med sparade spegeldörrar, snickeriprofiler och gamla golv, är det verkligen ett mycket bra objekt att sätta hyveln i.

Skola
Med sju eldstäder bevarade är en viktig del av rummens historiska känsla bevarad. (Foto: Legrandpropriete)

För renovering – det behövs. Huset är idag i ett gott grundskick men kommer behövas vändas ut-och-in på innan det är i det skick du vill ha det.

ANNONS
ANNONS

Men med allt på plats så kommer husets 618 kvadrat och 14 rum att ha blivit en fantastisk pärla.

Här hittar du mer info om:

Gamla Töversta skola

Tegelvillan som fortsätter regera Hemnet [Dagens PS]