Medlemmarna riskerar att åka på smällen när hyresförluster från restauranger och butiker måste täckas upp.

Det här berättar Svenska Dagbladet och konstaterar att kraftiga avgiftshöjningar befaras i många, särskilt äldre bostadsrättsföreningar i Stockholm som hyr ut till restauranger och butiker och där hyresförlusterna ökar i coronakrisens spår.

Tidningen hänvisar till en enkät från Fastighetsägarna och där svarar 30 procent av styrelseledamöterna i bostadsrättsföreningarna i Stockholm att man drabbas ekonomiskt av den pågående pandemin.

Räknar med ”betydligt lägre” hyresintäkter

”De föreningar som har kafé- eller restauranglokaler uppger att 70 procent inte betalar enligt tidigare avtal. För andra lokalhyresgäster ser det inte fullt så illa ut, men nästan 20 procent av de små sällanköpsbutikerna, till exempel klädaffärer, betalar inte heller enligt avtal”, berättar Johan Flodin, bostadsrättsexpert vid Fastighetsägarna, för SvD Näringsliv som konstaterar att nästan hälften, 43 procent av de svarande styrelseledamöterna, fruktar lägre hyresintäkter under nästa kvartal.

ANNONS
ANNONS

I var femte förenings styrelse finns farhågor om ”betydligt lägre” hyresintäkter under det kommande kvartalet.

Fredrik Johansson, affärsområdesansvarig på sajten Allabrf.se, räknar även han, enligt artikeln, med att var femte bostadsrättsförening i Stockholm med lokaler tvingas höja månadsavgifterna som en effekt av hyresintäktsbortfallet från företag.

Kan förlora alla pengar

Om butiken eller restaurangen som hyr av bostadsrättsföreningen går i konkurs löper bostadsrättsföreningen risk att förlora alla obetalda hyror från den aktuella hyresgästen.

Oavsett om staten nu kompenserar för hyresrabatter som bostadsrättsföreningen ger väntar en tuff smäll för många bostadsrättsföreningar, dessutom gäller det statliga stödet bara mellan april och juni i år, konstaterar Fredrik Johansson på Allabrf.se i SvD.