Vräkta barn, trasiga skolgångar och föräldrar utan chans på bostadsmarknaden. Nu varnar Stadsmissionen för ett krisande Sverige.
Alarmerande rapport: Alla barn i Sverige har inte ett hem


Mest läst i kategorin
Det är en siffra som borde skaka om. 711 barn berördes av vräkningar i Sverige förra året – en ökning med nästan 25 procent på bara två år. Det visar Sveriges Stadsmissioners nya hemlöshetsrapport, som släpptes i veckan.
Bakom siffrorna döljer sig barn som tvingas byta skola gång på gång, föräldrar som sover på soffor och en välfärd med sprickor.
“Hemlöshet bland barn är ett växande samhällsproblem”, säger Johan Lundell, direktor för Skåne stadsmission, i en intervju med SVT.
9 400 barn – minst
Enligt en kartläggning från 2023 är minst 9 400 barn berörda av hemlöshet. Dessa tror man dock är toppen av ett isberg, eftersom många barn inte inkluderas i kartläggningen.
Många av de här familjerna har varken missbruk eller sociala problem. De har jobb och barn i skolan. Vad de inte har är råd att leva upp till dagens höga bostadskrav.
Det är vad som kallas strukturell hemlöshet, ett fenomen som blir allt vanligare men som ofta hamnar utanför statistiken och skyddsnäten.
Kommunernas system är ofta anpassade efter klassisk social hemlöshet. Och när föräldrarna inte passar in i mallen, faller hela familjen mellan stolarna.

Trångboddhet och tillfälliga kontrakt
Rapporten visar att barnfamiljer i hemlöshet sällan syns i gatubilden. De bor i andra hand, på vandrarhem eller delar säng med syskon i släktingars vardagsrum. Många lever under osäkra kontrakt utan någon långsiktig lösning i sikte.
Konsekvenserna för barnen är allvarliga. Oförutsägbara flyttar, avbruten skolgång och isolering blir en del av vardagen. Det handlar inte bara om tak över huvudet – det handlar om barnets rätt till trygghet, utveckling och framtidstro.
Läs även: Skriande bostadskris i Europa: “Finns ingen trygghet”. Dagens PS
Modellen som fungerar
Men det finns ljusglimtar. I Malmö testas nu modellen Barns Bostad Först, där hemlösa barnfamiljer får hjälp till förstahandskontrakt.
Resultaten är tydliga: föräldrar får bättre chans att jobba, barn får kontinuitet i skolan och samhället slipper onödiga stödinsatser längre fram.
Även Göteborgs stadsmission lyfter liknande insatser, som Bobyrån och Nyckeln, där civilsamhället fungerar som mellanhand mellan hyresvärd och hyresgäst. Resultatet: fler får tak över huvudet utan att fastighetsägare behöver ta stora risker.
“Det är oacceptabelt”
Att antalet barn som lever i hemlöshet ökar, samtidigt som barnkonventionen är svensk lag, möter, kanske föga förvånande, skarp kritik.
“Det är en oacceptabel utveckling”, skriver Göteborgs stadsmission i en debattartikel i Göteborgs-Posten.
Antalet barn som lever i hemlöshet i Göteborg har ökat med 102 stycken. I fjol levde 800 barn i hemlöshet.
Debattörerna efterlyser tydligare ansvar från kommunerna, men också att staten kliver in och säkrar bostadsbidrag, hyresgarantier och verklig samverkan med civilsamhället.
Ett hem är inte en lyx – det är en rättighet
Bakom alla siffror gömmer sig ett enkelt faktum: barn behöver trygghet för att växa.
Och den tryggheten börjar med ett hem.
Läs också: Ny studie: Var fjärde kvinna tveksam till barn. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.