Bäst på att bygga nya bostäder är Sundbyberg och Trosa. I botten på listan står Danderyd ut som klart sämst. Nu ökar kostnaderna kraftigt för byggbranschen, med träpriser upp drygt 61 procent.

ANNONS

Det är Hyresgästföreningen som redovisar siffror på bostadsbyggandet i Sverige, och i undersökningen ingår nybyggnation av både hyres- och bostadsrätter.

”Det som är kännetecknande för de kommuner som ligger i topp är att man har en långsiktig planering och en politisk vilja”, säger Marie Linder, förbundsförande för Hyresgästföreningen enligt Göteborgs Posten. 

Siffrorna som tagits fram redovisar ett genomsnitt på antal färdigställda bostäder mellan åren 2015 och 2019, och Sundbyberg är i topp med 15,8 nya bostäder per 1000 invånare och år. I toppen hittar vi också kommuner som Trosa (14,7), Knivsta (13,2), Järfälla (10,8) och Örebro (10,4).

Danderyd sämst på nybyggen

Allra längst nere i botten finns Danderyd, där 1,22 nya bostäder per 1000 invånare.

”Under 2022 kommer kommunen att anta en ny översiktsplan – i den kommer möjliga områden för ny bebyggelse att pekas ut men med fokus på småskalighet – så som vi vet att många människor vill bo när de får önska,” säger kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, Hanna Bocander enligt Göteborgs Posten. 

ANNONS
ANNONS

I botten finns också kommuner som Svedala (2,24), Öckerö (2,72), Lidingö(2.96) och Vellinge (3,26).

Vill ha nationell översiktsplan

Hyresgästföreningen anser att det finns behov av en nationell översiktsplan där ansvaret för nybyggnation av bostäder ska fördelas mellan staten, regionerna och kommunerna. Staten skulle då ha ansvaret för att undersöka i vilka regioner och kommuner det finns ett bostadsunderskott. Staten ska också stå för byggbonus, marklån och förmånliga bygglån. Sedan ska regionerna och kommunern tillsammans fatta beslut om var bostäder ska byggas.

I Hyresgästföreningens rapport föreslås också att kommuner ska kunna överföra byggmål till andra kommuner mot betalning.

Trä och stål ökar dramatiskt

Byggbranschen står inför utmaningar, med kostnader som rusar. Göteborgs Posten rapporterar att Byggkostnadsindex (från Statistiska Centralbyrån, SCB) visar att kostnaderna för ett flerbostadshus steg med 1,5 procent i januari. I årstakt innebär det en kostnadsökning på 7,6 procent.

”Kostnader inom gruppen transporter, drivmedel och elkraft steg mest bland entreprenörernas kostnader, 8,7 procent”, skriver SCB enligt GP.

ANNONS
ANNONS

Det mesta av ökningen beror på att kostnaderna för el och diesel ökar med 28,9 respektive 6,5 procent. De höga priserna på trävaror och armeringsstål bidrar. Träpriserna rusar i årstakt med 61,4 procent, och järn och stål med 37,1 procent.

Läs även: Skilsmässa: Då drar mäns bostadsägande ifrån [Dagens PS]

Läs även: Stockholm: Första ettan kräver rika föräldrar [Dagens PS]