Boprisrallyt fortsätter i många kommuner. Snittpriset för bostadsrätter ligger runt 100 000 kronor per kvadratmeter i flera Stockholmsregioner.

ANNONS

För villapriserna i landet gäller snittpriset 3,8 Mkr – en uppgång på 16 procent under ett år. I kommuner som Danderyd och Lidingö får man öppna plånboken ordentligt – där kostar det genomsnittliga småhuset närmare 14 miljoner kronor.

Även i heta kommuner söderut, som Vellinge och Lomma, kostar en villa runt 7 Mkr i snitt och har ökat med 20 procent enligt Svensk Mäklarstatistik.

Fortfarande är det dock stora regionala skillnader i snittpriserna – för hus i län som Västernorrland, Norrbotten och Kalmar ligger prislappen runt 2 Mkr.

”Om man tittar regionalt bör man över tid förvänta sig en relativt sett starkare prisutveckling i mer urbana områden med god ekonomisk tillväxt jämfört med andra regioner”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB till Di.

Stockholm sticker ut

För bostadsrätter är det fortfarande Stockholmsregionen som sticker ut med det högsta kvadratmeterpriset.

I de centrala delarna av huvudstaden drar boprisrallyt iväg som mest – där får du betala kring 100 000 kronor per kvadratmeter medan Storstockholm har ett snitt på närmare 64 000 kronor.

Dämpas i höst

I höst, i takt med att restriktionerna nu försvinner, kommer allt fler ha annat i tankarna än boendet. Det tror Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

ANNONS
ANNONS

”I kombination med att priserna ligger nära mångas ekonomiska smärtgräns och att utbudet troligen ökar under hösten kommer trycket på bostadsmarknaden successivt att dämpas”, säger han till Di.

Samtidigt tror han att den starka konjunkturutvecklingen, låga räntor och fortsatt hemarbete gör att efterfrågan kommer hålla i sig och att bostadspriserna kommer vara stabila fram till årsskiftet.

Läs även: Bostadstips: Spekulera inte på marknaden i höst [Dagens PS]