Merparten är barn. Gruvjätten inför rätta i Skellefteå.

ANNONS

Boliden dumpade det giftiga avfallet på en plats i Chile, där bostäder sedan byggdes.

Långt senare, 2009, uppmättes höga värden av arsenik hos 708 chilenare, bland dessa hundratals barn, skriver Aftonbladet, som uppger att de nu är ”svårt skadade av bly och arsenik” och att en rättsprocess i dag inleds mot den svenska gruvjätten.

De drabbade har stämt Boliden och flera av de chilenska medborgarna kommer enligt tidningen närvara under den 20 dagar långa huvudförhandlingen i Skellefteå tingsrätt; många kommer också att höra processen via videokonferens från domstolen.

Boliden är en av Europas största leverantörer av bland annat koppar och zink. Gruvbolaget sonderade i början av 1980-talet möjligheten att slippa betala dyrt för att ta hand om sitt farliga avfall på hemmaplan, enligt AB, som berättar att våtverksslammet – som det handlade om – innehöll höga halter av arsenik och bly, ”som i samverkan bedöms orsaka bland annat allvarliga skador på organ som lungor, njurar och nervsystem. Man kan också drabbas av cancer, infertilitet och skador på foster”, skriver tidningen.

Aftonbladet har pratat med en 15-årig flicka, som enligt artikeln riskerade att bli förlamad – hon fick fyra extra bröst (!) som opererades bort.

Boliden exporterade den första lasten avfall till Chile, 8.000 ton, och tidigare samma år gjordes upptäckten att personal på Boliden i Skellefteå drabbades av cancer i mycket högre utsträckning än normalt. Ytterligare avfallsexporter gjordes och totalt skickade Boliden – enligt AB – i väg 20.000 ton giftigt avfall till Chile, där hanteringen sedan sköttes bristfälligt. Enligt stämningsansökan upptäckte man att flera medarbetare hos det chilenska företaget som tog hand om avfallet insjuknade, framgår det.

Det farliga avfallet användas trots det, enligt stämningsansökan, till husgrunder när bostäder byggdes. På platsen, där det fanns både arsenik och bly, lekte sedan barn.

ANNONS
ANNONS

”I slutet av 90-talet uppmärksammas miljökatastrofen i Arica och gruvföretaget Boliden beklagade de skador som de drabbade fått. Dock avsade de sig snabbt ansvaret”, skriver AB, som uppger att de drabbade – som företräds av organisationen Arica – kräver Boliden på nästan 91 miljoner kronor i skadestånd för lidandet som de utsatts för.

Enligt Boliden exporterades avfallet för att det inte gick att ta hand om det i Sverige. Gruvjätten hävdar att man sedan följde upp hur avfallet togs om hand i Chile – de brister som upptäcktes skyller Boliden uteslutande på det chilenska företaget Promel, som det heter.

Förberedelserna inför den gigantiska stämningsprocess som nu dragit i gång mot Boliden har enligt Aftonbladet pågått i fyra år.