Bolån: Bankerna räknar med att räntan stiger

Uppdaterad: 20 mars 2022Publicerad: 21 mars 2022
Bolån: Bankerna räknar med att räntan stiger
En bostad är ofta en av livets största investering, men nu gäller det att ta höjd för stigande ränta. Foto: TT

Bolån har varit historiskt billiga under en längre tid. När inflationen nu ligger på den högsta nivån på decennier tror bankerna att räntan fortsätter stiga.

ANNONS
ANNONS

De preliminära uppgifterna från statliga SBAB visar att man räknar med en rörlig ränta på i genomsnitt 1,9 procent för den svenska marknaden i början av 2023. Enligt Svenska Dagbladet tror SBAB att räntan på bolån kan stiga till 2,5 procent inom tre år.

“Men om inflationen fortsätter på dagens nivå går det inte att utesluta ännu högre ränta”, säger Robert Boije, chefsekonom SBAB till SvD. “Det är just den svenska inflationen som vi nu är oroliga för.”

Nya ränteprognoser

De färska inflationssiffrorna från i måndags har fått bankerna att räkna om sina prognoser för räntehöjning. Som Dagens PS kunde berätta steg inflationen till 4,5 procent i januari, vilket kan jämföras med 3,9 procents inflation i januari. Enligt SvD tror bankerna att inflationen kan stiga till så mycket som 6 procent under vården.

Riksbankenschefen Stefan Ingves gick i februari ut med beskedet att styrräntan i Sverige skulle ligga kvar på noll, och bedömde att den kunde ligga kvar på noll ett par år till. Nu säger storbankerna Swedbank, Handelsbanken och Nordea att Riksbanken kommer att tvingas agera, och att den första räntehöjningen kommer i september.

ANNONS
ANNONS

Bolån kan bli dubbelt så dyra

I USA gick Federal Reserve, landets centralbank, i början på veckan ut med att styrräntan höjs med 0,25 procent. Man varnade också för att fler höjningar är att vänta under året. USA hade under februari en inflation på rekordhöga 7,9 procent. En dyr dollar gör att risken finns för ännu högre inflation i Sverige.

De svenska bolånekunderna har haft en tid med historiskt låga räntor, men nu räknar bankerna med högre styrräntor. Det kan betydda att ett lån med bindningstid på ett till fem år, som i början av året låg på 1,5 – 1,7 procents ränta kommer att stiga till det dubbla inom tre år.

ANNONS
ANNONS