Dagens PS

Billig el på natten – så mycket kan du tjäna

hårtork
Att duscha och föna håret är dyrt omräknat i el. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 14 dec. 2022Publicerad: 14 dec. 2022

Timpriset på el har gått upp ordentligt i december. Den som har ett avtal med ett rörligt månadspris har relativt sett billig el nu. Men ett stort antal kunder väljer i stället rörligt timpris. Då kan det vara läge att ladda elektroniken på natten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du kan mer än halvera ditt timpris genom att tvätta, köra diskmaskin och ladda elektronik nattetid just nu. Det framgår av den kalkylator som Dagens Nyheter har gjort och som hela tiden uppdateras med dagspriset på el.

Just nu har de räknat på samma pris för de olika elprisområdena.

Kalkylatorn omfattar de flesta av våra energikrävande apparater och anordningar i hemmet.

Dusch och fön drar mycket el

Om du inte har svettats våldsamt kanske det räcker med lite torrschampo och snabb tvätt i handfatet.

För duschen är en av de stora energitjuvarna sett till timpris. Står du där en kvart mellan klockan 17 och 18, så kostar det 57 kronor. Inte många skulle kanske välja att i stället duscha mellan klockan två och tre på morgonen, men då ligger motsvarande pris i alla fall 28 kronor.

Men ställer du dig och fönar håret gör av med ännu mer energi. En kvarts fön motsvarar 4,25 kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Skiljer stort med att ladda med billig el nattetid

ANNONS

Dammsugning drar el motsvarande ungefär 6,79 kronor under en timme mellan 17 och 18, och möjligen är man inte så sugen på att omdirigera städningen till nattetid bara för att spara tre kronor.

Även kyl och frys vill man nog ha igång både dag och natt trots att den sammanlagda  kostnaden per timme ligger på 6,5 kronor per dygn med energiklass E. Men om du står och väljer mellan att laga mat i mikro eller vanlig ugn, så är mikrovågsugnen absolut att föredra.

Tre minuter på full effekt kostar 38 öre, mot 7,90 kronor på en timmes användning i 175 grader.

Men många apparater går ju att tjäna pengar på om du skjuter fram användningen till nattetid, då det är relativt billig el.

Kör du en tvätt mellan klockan två och tre på morgonen kostar det 2,88 kronor i el, och för torktumling 8,22 kronor samma tid. En diskmaskin som körs mitt i natten kostar 3,91 kronor. Laddar du din elbil en timme kostar det 45 kronor och mobilen sex öre. Sammantaget sparar man ungefär 64 kronor på en dag under rådande prissättning.

Läs också:

93 000 hushåll får billigare el efter nyår

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS