Sedan toppnoteringen i maj för snart för fyra år sedan har priset rasat med mer än fyra kronor, rapporterar Dina Pengar i Expressen.

ANNONS

Bakgrunden till att drivmedelspriserna faller så dramatiskt är dels oljekonflikten mellan Saudiarabien och Ryssland, dels virusutbrottet som ställer in flygen och lamslår stora delar av biltrafiken.

Nu på morgonen föll dessutom oljepriserna kraftigt igen och nedgången på marknaden beskrivs nu, enligt Dina Pengar, ”som historiskt”. Och även om bensinpriset stack upp temporärt med 10 öre i fredags så har de ledande drivsmedelsbolagen ånyo sänkt priserna i dag, måndag.

12,68 kronor för en liter 95 oktan

En liter 95-oktanig bensin kostar på nytt 12,68 kronor medan dieselpriset ligger på 14,28 kronor.

Det mesta tyder på, framgår det, att drivmedelspriserna förblir låga inom överskådlig framtid då bland annat inget nära slut kan skönjas på oljekriget mellan Saudiarabien och Ryssland.

Oljemarknaden fungerar inte ordentligt och brentoljan är på väg att falla till 10 dollar per fat, enligt en analys av Pareto, rapporterar Finwire.

Priset väntas fortsätta ner av flera olika anledningar. Efterfrågebortfallet tilltar i styrka och därtill fortsätter Opec+ att uppvisa sin oförmåga att agera på fallande priser, enligt analytikern.

Dessutom har USA:s president Donald Trump utökat åtgärderna för social distansering till april månad ut medan en allt högre andel av den amerikanska befolkningen befinner sig i karantän.

ANNONS
ANNONS

Räknar med ihållande trend

Listan på raffinaderier som avbryter sin förädling växer. En specifik aktör som nämns är US Port Arthur, medan aktörer i Kanada och Italien gett besked om sina första fullständiga avstängningar, enligt analytikern.

”Vi förväntar oss att denna trend kommer att fortsätta”, slår Pareto fast, framgår det i telegrammet.

Brentoljan har fallit 6,0 procent det senaste dygnet och handlas nu till 26,30 dollar per fat, medan WTI-oljan är ned 5,6 procent och noteras till 20,30 dollar per fat, uppger Finwire.