Elstödet ska gå ut till alla företag och privatpersoner. Men företag som hyr sina lokaler kan bli utan. Istället går stödet till hyresvärden – som inte betalat den rekorddyra elräkningen i fjol. Och det är tusentals företag som drabbas.

ANNONS

”Det var precis det här vi inte behövde”, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip till SVT.

Miljoner i elstöd går till jättefabriker…

I november visade det sig att stora industrier skulle få flera hundra miljoner i elstöd trots att de inte har särskilt stora kostnadsökningar. Många av de stora företagen har rullande avtal som hindrade höjningen av elpriset i fjol. Men elstödet går ut till dem ändå, och det är skattebetalarna som betalar notan.

Stödet fick göras om och ett maxtak sattes på 22 miljoner kronor per bolag. Men det blir inte heller särskilt bra.

MISSA INTE: Politikerna handfallna: Elnätsavgiften höjs mitt i krisen [Dagens PS]

… Nu blir småföretag utan

Nu visar det sig att mindre företag som inte äger fastigheten som de utgår ifrån kan bli helt utan subventionen, trots att det är företagen och inte hyresvärden som betalar elräkningarna.

Det visar sig i ett nyhetsinslag på SVT Nyheters hemsida. Det finns två problem med detta.

Inga skyldigheter

Eftersom elräkningen ofta betalas av fastighetsägarna, så är de inte skyldiga att betala en enda krona till sina hyresgäster av det elstöd som ska komma i år, som kompensation för fjolårets höga elpris.

En pytteliten påse pengar

Men även om en snäll fastighetsägare betalar ut elstödet till sina hyresgäster, kan det snabbt slå i taket på 22 miljoner per fastighetsägare.

ANNONS
ANNONS

Det innebär att de företag som hyr in sig i företagets lokaler i allra bästa fall får dela på en väldigt liten påse pengar, eftersom de kollektivt drabbas av maxtaket.

Många hyresgäster inget undantag

En galleria kan ha dussintals eller över hundra företag exempelvis, och ett företag kan ha flera gallerior. Om det är fastighetsägaren som står på elavtalet, är det vanligt att de tilläggsdebiterar hyresgästerna för elen. Och då blir det inte många kronor till varje företag om de väljer att betala ut.

Castellum har tusentals hyresgäster

”Problemet är framför allt kopplat till de större fastighetsbolagen som drabbas av maxtaket,” säger Anders Björling, tekninsk chef på Castellum.

Just Castellum drabbas av elstödet eftersom de är ett stort fastighetsbolag. Utan maxtaket skulle  de 3800 hyresgästerna få dela på 150 miljoner kronor i elstöd. Men nu blir det bara 22 miljoner kronor – inte ens en sjättedel av vad man trodde i höstas, enligt Castellums egen uträkning.

”Fastighetsägarna kommer inte att kunna betala ut så mycket pengar som företagen har rätt till”, säger Johan Grip till SVT Nyheter.

Läs mer om elstöd:

Elstödet kostar 10 miljarder [Dagens PS]

Regeringen: Ekonomisk vinter väntar [Dagens PS]

Försäkringskassan: Då kommer elstödet [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Storbanken: Då sjunker inflationen [Dagens PS]

Skandal: Ebba Busch anklagas för ministerstyre [Dagens PS]

Bostadsrätterna i uppror mot orättvist elstöd [Dagens PS]

Svekdebatten: Varför svängde SD om elstödet? [Dagens PS]

Regeringen kör över lagrådet om elstödet [Dagens PS]