Dagens PS

Bankerna tjänar mer på ditt bolån – så får du ner räntan

bolån banken
Pruta i all ära på ditt bolån, men det finns ett annat och bättre knep för att få lägre bolån hos banken. Se artikel. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 10 nov. 2020

Bankernas bruttomarginal på bolån ökade med 18 punkter under det tredje kvartalet 2020. Vid utgången av det tredje kvartalet 202 låg marginalen på 1,44 procent, jämfört med 1,26 procent vid slutet av det andra kvartalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här konstaterar Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

Den osäkerhet på finansmarknaderna som pandemin orsakat dämpades under årets tredje kvartalet. Riskpremier på kreditmarknaderna har minskat. Därmed har bankernas finansieringskostnad för bolån blivit lägre. Utlåningsräntan på bolån har också sjunkit, men inte lika mycket som finansieringskostnaden.

Byt bank om räntan inte sänks

Då finansieringskostnaden minskat mer än utlåningsräntan har bruttomarginalen på bolån ökat under kvartalet, skriver FI vars uppdrag är att slå vakt om att bankernas står robusta.

Samtidigt är tillsynsmyndighetens uppdrag att värna konsumenternas villkor. Utgifter för att finansiera det egna boendet är ofta ett hushålls största enskilda kostnad. FI publicerar bruttomarginalen på bolån för att konsumenter ska kunna använda det som ett verktyg i förhandlingar om lägre boränta.

Fi skriver också att det fortfarande finns utrymme att förhandla ner boränta och konstaterar att om fler bolånetagare hotade att byta bank skulle det per automatik leda till att boräntorna sjönk.

Läs även: Jämför bolåneräntor i ditt område »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS