Dagens PS

Bank-id-kaparna kallar sig poliser

Bankid bedrägeri
Bedrägeri från någon som utger sig för att komma från den populära appen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 mars 2018Publicerad: 26 mars 2018

“Det låter proffsigt när de ringer. De använder sig av rätt terminologi när de säger sig vara poliser och även när de utger sig för att vara bankpersonal. De som får samtalen är övertygad om att det är banken som ringer. Jag har fått det återberättat både brottsoffer och bankpersonal som varit i kontakt med offer”, säger polisens nationella bedrägeriexpert Jan Olsson till Dina pengar i Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen uppger att de skrupelfria skojarna redan lyckats lägga vantarna på miljonbelopp och att de blir alltmer skickliga på att imitera poliser och bankpersonal.

Enligt Jan Olsson, som alltså är polisens nationella bedrägeriexpert, uppträder bedragarna “hövligt, bestämt och med rätt terminologi på absolut felfri svenska” när de ringer upp sina offer efter utvalt mönster.

“De väljer inte bara ut ett namn slumpmässigt i telefonkatalogen utan de har naturligtvis efterforskat lite grann vilka de ska ge sig på”, förklarar Jan Olsson i Dina Pengar-artikeln.

Grundregeln är att om du blir uppringd och ombedd att logga in på din bank med bank-id, så är det en bedragare på andra sidan luren.

Polisen råder dig att absolut inte lämna ut några koder eller logga in, eftersom bedragarna redan sitter vid en dator och då får förtur till kontot.

Bland de offer som bedragarna nu riktar in sig på nämner Dina pengar “äldre män som bor i välbärgade eller förmögna områden från södra till mellersta Sverige”.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS