Sentimentet bland Wall Street-bankerna är fortfarande relativt svalt när det gäller aktier och det indikerar att börsen har utrymme att fortsätta upp under 2018.

ANNONS

Det skriver CNBC med hänvisning till en sentiment-indikator från Bank of America Merrill Lynch som förra året signalerade en börsuppgång.

Den så kallade Sell Side Indicator mäter den genomsnittliga aktieallokeringen bland bankerna på Wall Street.

”Historiskt, när vår indikator har varit så här låg eller lägre har totalavkastningen under de följande 12 månaderna varit positiv 93 procent av tiden, med en median-avkastning på 19 procent”, framgår det av en analys från Bank of America.

I september 2016 pekade modellen på en stark börsutveckling det kommande året, vilket visade sig stämma. Nu i början av 2018 är indikatorn kvar på relativt låg nivå och sentimentet pekar alltså på att börsen kan fortsätta upp.

Bank of America har en officiell prognos på att S&P 500 ska stiga cirka 5 procent i år till 2 800. Baserat enbart på sentimentindikatorn finns det alltså möjlighet för börsen att stiga med 19 procent i år, men banken använder sig förstås av fler modeller för sina prognoser.

ANNONS
ANNONS

”Vi tror att eufori är vad som kommer att avsluta denna tjurmarknad och vi är inte där ännu”, sade bankens kvantstrateg Savita Subramanian i en intervju med CNBC i december.