Dagens PS

Är det Tysklands fel att elräkningen svider?  

Tyskland Tysklands
Vindkraftsproduktionen i Tyskland är för tillfället låg (Foto: Johan Nilsson/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 07 nov. 2024Publicerad: 07 nov. 2024

Under onsdagen skenade elpriset i Sverige. Något vi kan skylla både vädret och Tyskland för. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett kraftigt högtryck fick elpriset inte minst i Sydsverige att skena under onsdagen. Tidvis låg priset på över fem kronor per kilowattimme, rapporterar bland annat Aftonbladet

Det är Tysklands smutsiga energikällor som är boven, skriver News55

Dras med i Tysklands elkaos

Ett kraftigt högtryck har lagt sig över Europa. Detta väderfenomen har skapat vindstilla och kallt väder även i Tyskland – där man nu eldar på med dyr kol och gas vilket snabbt driver upp elpriserna. Tysklands höga elpriser smittar sedan av sig på vår egen elräkning. 

“Det som primärt driver på elprisutvecklingen vi nu ser i Sverige är att vi har väldigt höga elpriser i Tyskland till följd av väldigt låg sol- och vindkraftsproduktion. Priserna i södra Sverige har hängt med de tyska priserna uppåt”, säger Merlin & Metis elmarknadsanalytiker Christian Holtz till Tidningen Näringslivet

Han får medhåll från Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson.

“Det är totalt vindstilla i Tyskland i dag och i morgon. Det verkar vara låg vind hela veckan ut och deras priser skjuter i höjden. På sedvanligt manér dras södra Sverige (SE4) mot de tyska priserna och mellersta Sverige (SE3) närmar sig i sin tur SE4”. 

ANNONS

Senaste nytt

Hänger ihop

Sverige är tätt sammankopplat med den europeiska elmarknaden. När Tyskland, en av Europas största elkonsumenter, behöver dyrare el från kol och gas stiger elpriserna för alla kopplade marknader.

ANNONS

Elområde 4 (Sydsverige) är särskilt känsligt för svängningar i Tyskland på grund av den geografiska närheten och förbindelserna i elnätet.

Staffan Reveman, expert på tysk energipolitik, har riktat omfattande kritik mot Tysklands energistrategi – inte minst beslutet att avveckla kärnkraften och förlita sig på förnybara energikällor som vind- och solkraft. 

Han menar att denna omställning har gjort landet sårbart för energibrist och höga elpriser, särskilt under perioder med låg vind- och solproduktion.

“Kärnan i den tyska problematiken är att om man ska ställa om elsystemet till vädrets makter så måste man också följa vädrets nyckfullhet, men det gör vi inte eftersom vi i stället faller tillbaka på gas- och kolkraft”, säger han till TN. 

Läs också:

Tyskland i kris – regeringsparti föreslår nyval. Dagens PS

Extremväder: Ingen går säker – utom Munkfors. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]