Aktien kan rasa i dag. ”Det är klart att man ska vara orolig”, säger börsproffset.

ANNONS

I den nya flaggskeppsmodellen Iphone X som Apple lanserade på tisdagskvällen svensk tid använder telefonen ansiktsigenkänning i stället för fingeravtrycksläsare för att låsa upp mobilen.

Beskedet väntas ge ringar på vattnet på den svenska börsen: närmare bestämt för småspararfavoriten Fingerprint Cards, menar flera experter. Att Apple med Iphone X överger fingeravtryckssensorn som lanserades i Iphone 5S spås innebära problem för svenskbolaget.

”Det är klart att man ska vara orolig, för det var när Apple införde fingeravtryckssensorn i sin Iphone som hela den marknaden exploderade”, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold, till Dagens Industri utan att precisera hur mycket han tror att Fingerprint Cards aktie kommer att sjunka på onsdagen.

Även Jonas Olavi, nordisk allokeringschef på Alfred Berg, tror på nedgångar på onsdagen men också att de flesta institutioner sitter still i båten ett tag till.

”Min bästa gissning är att aktien kan försvagas något på onsdagen. Men kartan har inte ritats om – än”, säger han till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Di:s egen Richard Bråse stämmer in i klagosången och konstaterar att det sedan igår kväll står klart att Fingerprint Cards gått fel väg. Men inte när det gäller fingeravtryckssensorerna. I stället är det bolagets miljardsatsning på teknik för att läsa av personers regnbågshinna i ögat – som många trodde skulle bli nästa generations identifieringsteknik – som bekymrar.

”Fingerprint Cards mest akuta problem är inte att fingeravtryckssensorer blivit förlegade över en natt. Det är att bolaget hoppat på fel häst när man satsat allt på den favorittippade irisigenkänningen.”