En ängslig bostadsrättsmarknad och en stabil villamarknad, det bedömer mäklare i SBABs senaste Mäklarbarometer.

SBAB har frågat fastighetsmäklare hur coronakrisen har påverkat bostadsmarknaden regionalt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Bedömningen är att bostadsrättsmarknaden har påverkats med både ängsliga köpare och säljare och en utbredd avvaktan.

Villamarknaden däremot har inte påverkats lika negativt, där vill fler köpa och färre sälja. Mycket talar för en större aktivitet på bostadsmarknaden framöver, då det finns ett uppdämt behov av att byta bostadsrätt och att stora prisfall uteblivit.

”Mäklarnas bild stämmer väl överens med vad vi ser i data från Booli. Även om ökningen nu ser ut att börja kulminera, har antalet bostadsrätter till salu ökat kraftigt under våren medan antalet villor till salu istället har minskat”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

ANNONS
ANNONS

”Även om osäkerheten kring framtiden fortfarande är stor så har bostadsmarknaden stått pall för corona hittills. Det stora prisfallet, som många befarade, har än så länge uteblivit. Det leder till att fler vill testa att sälja sin bostadsrätt. Jag tror att det kan leda till mindre ängslighet på bostadsrättsmarknaden och större aktivitet framöver”, säger Claudia Wörmann.

Läs mer: Fortsatt prisdipp på bostadsrätter – villapriserna stiger [Dagens PS]