Dagens PS

Airbnb-bluff avslöjad – så blir hyresgäster skinnade

Bostäderna i Skatteskrapan förekommer mest när skrupelfria bedragare genom hemuthyraren Airbnb lurar inte ont anande hyresgäster med bluffannonser och fejkrecensioner, visar granskningen. (Foto: TT)
Bostäderna i Skatteskrapan förekommer mest när skrupelfria bedragare genom hemuthyraren Airbnb lurar inte ont anande hyresgäster med bluffannonser och fejkrecensioner, visar granskningen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 13 feb. 2021

Bluffannonser, falska konton, fejkrecensioner och “supervärdar” som blir smått förmögna på att frekvent hyra ut sina bostäder och fritidshus. Det är ingen smickrande läsning som Hem & Hyra nu avslöjar om den globala hemuthyraren Airbnb.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I tidningens granskning framträder fem supervärdar – som de kallas – och som var och en håvar in ansenliga summor på att hyra ut till i första hand turister.

Två av dem som skär guld med täljkniv på uthyrning genom Airbnb bor i Göteborg, en har adress i Jönköpingstrakten, en i Gamla stan och en på Ingarö i Värmdö kommun söder om Stockholm.

En av dem, “Paulina”, som hyr ut sin lägenhet i Gamla stan i Stockholm, tjänade enligt kartläggningen 80 000-340 000 kronor i fjol i vad som obestridligt är en lukrativ bransch.

Ytterligare en annan, i artikeln kallad Christoffer, och som hyr ut ett helt hus med sjötomt i Härryda, kvitterade ut 135 000-450 000 kronor 2020 på att hyra ut huset.

Det är fem lägen som toppar uthyrningslistan och som kvintetten supervärdar står bakom. De aktuella lägena har flest positiva recensioner vilket borde vara en garanti för att det är bra boenden till bra priser.

Men stämmer det, är det sant – går det att tro på det som påstås i recensioner och annonser? Låt oss återkomma till det längre ner i den här artikeln om Hem & Hyras angelägna granskning av Airbnb:s uthyrningsverksamhet.

Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm, Åre, Jämtland, Höganäs landsbygd på Kullahalvön i Skåne, Innerstaden i Visby på Gotland och Kungshamn-Smögen-Hovenäset-Väjern i Sotenäs, Bohuslän, är i alla fall de mest haussade områdena med fokus på benämnda supervärdar.

Göteborgskvinna förlorade sin bostad

ANNONS

I artikelserien omnämns förresten en kvinnlig hyresgäst i Göteborg som blev av med sin lägenhet efter att ha hyrt ut den 148 gånger via Airbnb, ett segslitet ärende som till slut avgjordes i hovrätten.

Airbnb-uthyrningen syftar till att hyra ut sin bostad, men det är uppenbart att många av uthyrarna inte alls bor på adresserna som de hyr ut och samtidigt anser forskare – enligt Hem & Hyra – att Airbnb bidrar till att öka bostadsbristen i Sverige.

Det hela går mycket professionellt till och flera av värdarna som nu synas i sömmarna har medvärdar för att underlätta uthyrningen och ha kontakt med och sköta servicen åt hyresgästerna.

Hur var det nu med recensionerna, går de att lita på?

Svaret är i många fall: Nej, inte alls. Trovärdigheten är satt ur spel.

Nätverk av fejkkonton

I Stockholm har Hyresgästföreningens utredare avslöjat ett nätverk av fejkade Airbnb-konton. Till antalet rör det sig om 36 bluffkonton där bedragarna ägnar sig åt att recensera varandras lägenheter, 96 stycken.

I recensionerna heter det att lägenheterna är på topp och bedårande vackra. När hyresgästerna betalat och kommit dit har sanningen uppenbarat något annat; det har varit smutsigt och understundom obeboeligt, berättar Hem & Hyra.

ANNONS

I fejkannonserna har bilder stulits från andra håll och använts för exponeringen, som rundat Airbnb:s verifieringsprocess.

“Trots att Airbnb säger sig vara ett säkert alternativ har det här skett i stor omfattning. Det finns ett antal personer som använder Airbnb på väldigt tvivelaktiga sätt och utnyttjar människor och deras goda tro”, säger Julia Synnelius, utredare på Hyresgästföreningen som står bakom granskningen, till Hem & Hyra, som berättar om att en hyresgäst dessutom utsattes för vad som närmast kan liknas vid utpressning och med krav på att lämna ett femstjärnigt betyg på boendet.

Skatteskrapan särskilt utsatt

Särskilt Skatteskrapan på Södermalm i Stockholm, som numera är bostadsfastighet, är populärt bland bluffmakarna. Och från Vasakronan, som är ansvarig för bostäderna i Skatteskrapan, är beskedet att man utan framgång försökt få Airbnb att stoppa uthyrningarna.

Airbnb svarade med ett skratt och deklarerade att de inte kunde lägga sig i det som pågår.

Airbnbs kommunikationschef Philip Mahoney säger i artikeln att man “kommer att kolla på det” men att det “kommer att ta lite tid”.

Åter till supervärdarna, där långtifrån alla är pigga på att låta sig intervjuas. När Hem & Hyra ringer upp en av dem blir svaret kort och gott avvisande (“Christoffer” utgör undantaget, se längre upp i artikeln):

“Tackar nej till förfrågan eftersom den inte handlar om att du vill boka – utan att du letar objekt där du kan skriva negativa artiklar om Airbnb.”

ANNONS

Fakta/Airbnb
Airbnb startade i San Francisco, USA, 2008 och är en onlinemarknadsplats för uthyrning och bokning av privat boende. Affärsidén utgår från delningsekonomins principer där privatpersoner står som både leverantör och kund.
Airbnb har enligt uppgift fyra miljoner hyresvärdar i ungefär 100 000 städer runt om i världen. Över 800 miljoner hyr lägenheter, hus eller fritidshus genom Airnbnb, enligt Yahoo Finance som även uppger att företagets resultatrapport för Q4 och helåret 2020 presenteras 25 februari i år.

I början av december 2020 börsnoterades hemuthyraren Airbnb på Wall Street och aktien rusade 112,8 procent i börspremiären.

Så gick det för Airbnb under tredje kvartalet 2020 i spåren av pandemin.

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS