På vita duken har vi blivit vana vid eleganta socitetsmingel, vackra kvinnor och svindyra superbilar (läs Aston Martin). Men för verklighetens ”James Bond” är tillvaron en helt annan. Ingångslönen för en anställd på brittiska underrättelsetjänsten ligger på relativt blygsamma 330.000 kronor och möjligheterna att klättra i ersättningsstegen är så låga att de flesta faktiskt hoppar av efter några år.

ANNONS

Men bakgrunden som en av drottningens agenter öppnar dörrarna för en helt ny – och betydligt mer lukrativ – karriär. Det berättar 33-årige Cameron Colquhoun som själv jobbat som spion åt Hennes Majestät, för Bloomberg News.

Enligt artikeln är Cameron Colquhouns vägval bara ett av många exempel på ett allt vanligare fenomen där många tar klivet till den privata sektorn. Att anställda flyttar mellan privat och offentlig sektor är också något som välkomnas av både MI5 och MI6, förklarar tidigare finansministern George Osborne.

”[Det medför] att de bästa hjärnorna, den djupaste kunskapen och den senaste teknologin återvänder till staten.”

”På andra sidan” byts antiterror-arbete och jakten på världens despoter till spionuppdrag mot otrogna affärstoppar och avslöja gömda tillgångar.

Framför en publik berättar Cameron Colquhoun om gången han upptäckte en okänd lyxyacht som inte fanns med i några finansiella dokument. Uppdraget hade han fått från en telekomjätte med uppköpsplaner som blivit misstänksamma.

ANNONS
ANNONS

”Jag får verkligen en kick av att – när vi gjort en undersökning – av att träffa klienten och berätta: ’det här har vi hittat’ och se deras reaktion. Vi gillar att berätta saker som folk inte vet om”, säger han.

Cameron Colquhouns jobb är bara ett av många uppdrag han haft inom företagsvärlden och hans fynd hjälpte till att sänka hela affären, berättar Bloomberg.