I dag, den 30 juni, är det sista chansen för dig som har gamla sedlar och mynt att handla för dessa i affären.

ANNONS

”Har man kvar gamla sedlar och mynt ska man se till att göra sig av med dem”, säger Leif Jacobsson, Riksbankens projektledare för den historiskt stora pengaväxlingen i Sverige, till Dina Pengar i Expressen.

Riksbanken konstaterar att gamla mynt till ett värde av 1,8 miljarder kronor fortfarande ligger och skrotar hos hushållen. Motsvarande summa av gamla sedlar är 6,4 miljarder kronor, vilket innebär att 8,2 miljarder kronor alltså är på vift.

Det handlar om gamla enkronor, tvåkronor, femkronor och äldre 100- och 500-kronorssedlar (se upp bara så att inte pengarna har ett samlarvärde, kolla om möjligt med en expert på området).

I morgon, lördag, den 1 juli, kan du inte längre handla för dessa pengar i butiken, däremot går det fortfarande att lösa in de gamla pengarna på banken.

Riksbanken tar sedan hand om de utgångna sedlarna och mynten för att smälta ner, strimla och bränna pengarna, uppger Expressen och förklarar att många handlare satt gränsen vid att ta emot max 25 mynt.

Branschorganisationen Svensk Handel uppmanar därför folk som ska tömma spargrisen att i stället gå till banken och växla in pengarna.

Men då uppstår nästa problem – långtifrån alla banker har kontanthantering, så det gäller att välja ett bankkontor som hanterar kontanter, dessutom tar Handelsbanken betalt för att växla in pengarna – utom för barn, som växlar och sätter in pengarna på sparkontot gratis.

ANNONS
ANNONS

Från den 1 september gäller sedan följande, enligt Dina Pengar i Expressen:
”Bankerna tar inte längre emot mynt men sedlar går att sätta in till den 30 juni 2018.
Därefter går det skicka in ogiltiga sedlar till Riksbanken – de blir aldrig värdelösa. Men du kommer troligtvis krävas på en utförlig förklaring om varför du inte använde dem medan de var giltiga.”

MISSA INTE: Premiär i dag för nya sedlar [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Garbo och Nilsson pryder sedlarna [DagensPS.se] >