ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

75-årige Krister lurad i global megabluff

Uppdaterad: 03 aug. 2017Publicerad: 03 aug. 2017
(Foto: TT / Montage)
(Foto: TT / Montage)

I slutet av 1990-talet övertygades svenske Krister Petterson, i dag 75 år, att satsa 5.000 dollar i bolaget Eurosoft. Prospektet lät lovande: företaget skulle ha en mjukvara som skulle lösa den så fasade ”milleniebuggen” och som samarbetspartner till investering påstods den schweiziska storbanken Credit Suisse stå.

ANNONS
ANNONS

Men avkastningen uteblev, skriver Expressen Dina Pengar som hänvisar till TT och Svenska Dagbladet. Nästan 20 år senare har varken Krister Pettersson, de hundratals andra svenskarna, eller de sammanlagt 3.500 personerna i 70 olika länder, inte sett röken av pengarna. Det hela visade sig nämligen vara en gigantisk och sofistikerad bluff iscensatt av ett bolag som kallade sig Trans-National Securities and Trust, TNST.

När aktien i Eurosoft inte rörde på sig försökte Krister förgäves ringa TNST för att sälja. När mäklaren inte hörde av sig kontaktade han Credit Suisse. Men inte heller här fick han hjälp, skriver sajten. I stället krävdes han på pengar för en aktiedepå som öppnats i hans namn – och några aktier i Eurosoft existerade inte ens.

”Till slut insåg jag att det här var rent bedrägeri. Och banken ville bara ha betalt för något jag aldrig hade begärt /…/ Man skäms ju. Jag skulle ha haft de här pengarna som en pensionsförstärkning, men i stället sitter jag här med en mycket modest pension”, säger han till tidningen.

Sedan bedrägerierna avslöjades har en förundersökning inletts 2007 men lades sedan ned 2009 i brist på bevis. Men offren – som enligt artikeln förlorat över 70 miljoner kronor bara bland svenskar – har inte gett upp. Tillsammans med australiensaren Paul Morjanoff, även han en av de drabbade, försöker man nu sätta press på myndigheter och Credit Suisse.

Credit Suisse avvisar alla anklagelser när Svenska Dagbladet tar kontakt. Men Paul Morjanoff är övertygad om den schweiziska storbankens inblandning:

”Det finns överväldigande bevis.”

ANNONS
ANNONS
ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS