15 miljoner i vite om inte detaljplanen följs för de nybyggda lägenheterna i Märsta. Efter att ägaren Allfadern Ekilla hyrt ut till Forenom, som i sin tur hyr ut dyrt till korttidsboende, har Sigtuna kommun satt ner foten.

ANNONS

Lägenheterna på Stockholmsvägen i Märsta skulle vara en del i kommunens plan på 600 nya bostäder per år, berättar Hem & Hyra. När de nya lägenheterna stod färdiga hyrdes de i stället ut till Forenom, som är en stor aktör på marknaden för uthyrning av korttidsboende. Inga permanenta bostäder till Märstas invånare, med andra ord.

Het marknad för lägenhetshotell

Marknaden för lägenhetshotell, där företag och turister via mellanhänder hyr boende för kortare tidsperioder, växer starkt i Stockholmsområdet, och är lite av en juridisk gråzon.

Vad som inte är i någon gråzon är vad fastighetsägaren Allfadern Ekilla ansökte om att få bygga, nämligen hyresrätter. Detaljplanen säger också att det ska vara bostäder, inte hotell, på adressen. Forenom har hyrt ut lägenheter för över 26 000 kronor i månaden, vilket är fyra gånger så mycket som en hyresrätt i området kostar.

Kommunens granskning av ärendet slår fast att det handlar om tillfälliga vistelser, och att det inte är möjligt att gå in och ändra bygglovet i efterhand. De hänvisar också till Forenoms hemsida, där lägenheter i fastigheten hyrs ut per natt. Kommunen säger också att byggnaden inte heller uppfyller brandkraven för hotellverksamhet, och att deras hot om 15 miljoner i vite kvarstår.

Öppna kort mot kommunen

Allfadern Ekilla svarar kommunen via sin styrelseordförande Erik Junzell, som säger att företaget spelat med öppna kort och låtit kommunen veta att de hyr ut fastigheten till en verksamhet som sysslar med korttidsuthyrning. I svaret till kommunen påstår han att Allfadern Ekilla varit noga med att uthyrningen ska följa de bestämmelser som finns enligt detaljplanen, och att hotellägenheterna är boende av varaktig karaktär.

ANNONS
ANNONS

Han påpekar också att det i området finns andra lägenhetshotell. Man menar också att kommunen borde rikta sina krav

Han skriver i ett svar till kommunen att bolaget varit noga med att uthyrningen ska följa bestämmelser i detaljplanen och menar att hotellägenheterna är boende av varaktig karaktär. Därtill anser Allfadern Ekilla att kommunen borde kräva Forenom på vite i stället och att det inte är lämpligt att rikta kraven mot fastighetsägaren.

Ändra ord på sajten

Kommunen i sin tur konstaterar att kraven är riktade rätt, och att fastighetsägaren kan säga upp avtalet med Forenom och omvandla lägenheterna till permanenta bostäder i enlighet med detaljplanen.

Forenom hävdar i sin tur att deras verksamhet är i enlighet med bygglov och detaljplan, men att man är beredd att se till att inga avtal kortare än 4,5 månader skrivs, en tidsperiod som när det gäller studentbostäder räknas som varaktigt boende. Man kan också tänka sig att ändra ”bokningsbekräftelse” till ”hyresavtal” på sin sajt, och lägga ut inköp av saker som toapapper, tvål och husgeråd på någon annan.

Inte trovärdigt att det är bostäder

”Antingen säger fastighetsägaren upp kontraktet med Forenom eller så kommer man in med en verksamhetsbeskrivning som är trovärdig om att det är bostäder det handlar om”, säger bygglovschef Katarina Haglund på Sigtuna kommun.

ANNONS
ANNONS

Erik Junzell från Allfadern Ekilla säger att han inte kan se att det är nödvändigt att säga upp avtalet med Forenom.

”Nu gäller det att få rätsida på det här. Vi hoppas få instruktioner från kommunen hur rättelsen ska gå till. Vår hyresgäst har inte så mycket val än att följa myndighetsbeslutet. Forenom är med på att vi ska vidta rättelse”, säger Erik Junzell.

Läs även: Stockholms stad markanvisar område i Norra Djurgårdsstaden [Dagens PS]