”Den nya lagen är direkt farlig för företagen”, säger mångårig och välmeriterad konkursförvaltare till Tidningen Näringsliv.

ANNONS

Advokaten Rolf Åbjörnsson har varit konkursförvaltare i många år och även suttit i riksdagen för Kristdemokraterna och tryckt på för att förbättra förutsättningarna för företag som går i konkurs.

Nu går han till angrepp mot den nya lagen om företagsrekonstruktion som trädde i kraft 1 augusti.

Lagen är bara några månader gammal men totalsågas redan av den garvade konkursförvaltaren.

Kallar lagen för ”magplasket”

”Jag är extremt besviken över det här magplasket. Den nya lagen är direkt farlig för företagen. Konkurserna går i taket nu och rekonstruktioner förekommer knappt längre”, säger han till Tidningen Näringsliv, TN, och menar att Skatteverket fått för stor makt och därigenom driver företag i konkurs.

”Det är fullkomligt galet”.

Även Kronofogden, som arbetar nära Skatteverket, har fått för stort inflytande på Tillsynsmyndigheten som ska övervaka lagen.

Skatteverket slår ifrån sig kritiken

Peter Thörn, ordförande för Småföretagarnas riksförbund, stämmer in i kritiken och konstaterar att möjligheten till rekonstruktion i praktiken nästan är obefintlig.

I ett mejlsvar till TN tillbakavisar Skatteverket att myndigheten satt i system att stoppa företagsrekonstruktioner.

ANNONS
ANNONS

”I två tredjedelar av rekonstruktionerna har Skatteverket ställt sig positivt till en fortsättning”, skriver Skatteverket som påpekar att den nya lagen syftar till att leda till fler lyckade rekonstruktioner – men inte per automatik fler rekonstruktioner.

Rolf Åbjörnsson och Peter Thörn anser dock att regeringen bör ingripa och finjustera lagtexten för att ”få bort dumheterna”, som främst drabbar små och medelstora företag.

Läs även: Ny rapport: Konkurserna exploderar i Sverige [Dagens PS]