Det skriver Dagens Industri och berättar att ”Global Deal”, som projektet kallas, är ”ett försök att exportera den svenska modellen”.

Lanseringen skedde i september förra året i FN:s högkvarter i New York men trots att Stefan Löfven gick all-in uteblev såväl inbjudna företrädare från den svenska näringslivseliten som en rad internationella företagsledare; även världskändisar som Bruce Springsteen, Meryl Streep, Matt Damon och svenska Alicia Vikander bjöds in men ratade evenemanget, skriver Di och konstaterar att åtta månader nu gått sedan lanseringen och att ”det inte hänt så värst mycket”.

I februari tog UD över ansvaret för projektet från statsminister Löfven och statsrådsberedningen -och i mars utsågs en samordnare, plus att ett kansli upprättades, framgår det liksom att ytterligare medarbetare tillkommit i efterhand – mer än ett halvår efter den storslagna lanseringen.

Di har försökt bena ut vilka statsråd som är ansvariga för Global Deal, men det är oklart och tidningen ”får olika svar från olika håll”.

ANNONS
ANNONS

UD uppger för Di att ansvaret delas mellan biståndsminister Isabella Lövin, handelsminister Ann Linde och utrikesminister Margot Wallström – dessutom ska statsminister Stefan Löfven fortfarande ha kvar det övergripande ansvaret, sägs det.

Budgeten för projektet i år uppges ligga på 4 miljoner kronor – med reservation för att ytterligare medel kan tillkomma.

MISSA INTE: SD-topp anmäler Stefan Löfven [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Dokument avslöjar Löfvens & Co hemliga spel [DagensPS.se] >