Dagens PS

Konkurrensen om det gröna stålet tätnar

Hybrit
Hybrits produktion av grönt stål hotas nu av regeringskrisen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 09 apr. 2021Publicerad: 08 apr. 2021

Nu meddelar AB Volvo och och ståljätten SSAB att de gemensamt ska producera marknadens första fordon i fossilfritt stål. Samtidigt ökar konkurrensen att vinna marknaden över stålutmanaren H2 Green Steel som backas av konkurrenten Scania.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Redan senare i år ska det första fordonet i grönt SSAB-stål stå klart, för att tillverkas i små volymer under 2022. Stålet till de första fordonen kommer från järnsvamp tillverkad vid Hybrits pilotanläggning i Luleå.

”Vi knyter ihop kedjan i ett industriellt samarbete och skapar en helt fossilfri värdekedja från järnmalmen i backen hela vägen till fossilfria fordon ute hos kund. Det handlar om att skapa ett ”showcase” för att bygga marknad och stärka varandras konkurrenskraft”, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist, till Di.

Stort segment

Lastbilar och anläggningsmaskiner, utgör ett av SSAB:s största kundsegment och motsvarar 16 procent av de sålda volymerna – något som Volvos vd Martin Lundstedt beskriver som “kompletterande värdekedjor”.

“Så låt oss köra detta ihop. När skalningen sedan kommer från SSAB sida så har vi redan verifierat komponenter och system i fossilfritt stål och kan redan nu diskutera värdet med våra kunder”, säger han.

Konkurrenten investerar

Samtidigt har även risk­kapitalisten Harald Mix lan­serat satsningen H2 Green Steel och ska börja producera fossilfritt stål inom 3 år, där Volvos ärkekonkurrent Scania är en av investerarna.

Men konkurrensläget ser inte Martin Lund­stedt som något problem, snarare tvärtom.

”Olika initiativ som exem­pelvis H2 Green Steel är bra. Vi såg samma sak inom vår bransch i konkurrensen om vem som skulle bli först med att kommersialisera elek­triska fordon”, säger han och sammanfattar:

“Det pekar på en riktning och vi välkomnar det.”

Läs mer: Nytt bolag satsar 25 miljarder på grönt stål

 

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS